• vrijdag 02 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Oud-Nederlanders in het buitenland krijgen zicht op teruggave van hun nationaliteit

| snc.com | Door: Redactie

Mensen met een dubbele nationaliteit die de afgelopen twintig jaar hun Nederlanderschap verloren omdat zij te lang buiten Nederland verbleven, kunnen het gaan terugvragen. Het kabinet werkt aan een wet die dat regelt. Ook wordt het makkelijker om de Nederlandse nationaliteit te behouden bij een lang verblijf buiten de Europese Unie.

Nederlanders die een dubbele nationaliteit hebben, kunnen hun Nederlanderschap nu automatisch kwijtraken als zij dertien jaar buiten Nederland wonen. Staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid wil hun nu de mogelijkheid geven om opnieuw Nederlands staatsburger te worden. Mensen die vanwege lang verblijf in het buitenland na 2003 de

Nederlandse nationaliteit verloren, krijgen twee jaar de tijd om opnieuw een Nederlands paspoort aan te vragen.

Veel mensen die met een dubbele nationaliteit in het buitenland wonen, zijn vaak niet op de hoogte van het dreigende wegvallen van hun Nederlanderschap. Jaarlijks wordt de paspoortaanvraag van zo’n tweeduizend oud-Nederlanders afgewezen omdat zij tot hun verrassing geen Nederlands staatsburger meer zijn. In 2016 concludeerde de Nationale Ombudsman dat de overheid geëmigreerde burgers daarover beter moet informeren.

Het verliezen van een Nederlands paspoort kan grote gevolgen hebben. Als oud-Nederlanders langer dan drie maanden in Nederland willen blijven, moeten zij een verblijfsvergunning aanvragen. Mantelzorg verlenen aan familieleden wordt zo bijvoorbeeld lastiger.

Strenge regels

Het wetsvoorstel beoogt alleen iets te veranderen voor mensen die sowieso al een dubbele nationaliteit hadden. Bijvoorbeeld omdat ze met twee nationaliteiten zijn geboren of omdat ze de nationaliteit van een echtgenoot hebben aangenomen. Het voorstel verandert niets aan het uitgangspunt van de overheid over dubbele nationaliteiten: ze zijn onwenselijk. De basisregel dat je je Nederlandse staatsburgerschap verliest als je vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt, blijft bestaan. Andersom geldt hetzelfde: als iemand zich laat naturaliseren tot Nederlander moet deze persoon zijn andere nationaliteit opgeven, tenzij het land van de andere nationaliteit dat weigert. In de praktijk geldt dat bijvoorbeeld voor Marokko.

De Nederlandse regels over dubbele paspoorten behoren tot de strengste van de Europese Unie. Alleen Spanje, Duitsland, Oostenrijk en Slowakije hebben regels die vergelijkbaar zijn met die van van Nederland.

In Nederland woonden in 2014 1,3 miljoen mensen met zowel een Nederlandse als een andere nationaliteit. Voor deze groep wordt het, mits de wet genoeg steun krijgt in het parlement, eenvoudiger om te emigreren. Als zij één keer vanuit het buitenland hun identiteitsbewijs verlengen, kunnen zij hun Nederlanderschap niet meer verliezen. Vroeger moesten zij dit elke dertien jaar opnieuw doen.

Stichting Goed (Grenzeloos onder een dak), die de belangen behartigt van Nederlanders in het buitenland, laat weten teleurgesteld te zijn over het voorstel van de staatssecretaris. De organisatie vindt het ouderwets dat Nederlanders hun nationaliteit automatisch verliezen als zij een extra nationaliteit aanvragen. ‘In de moderne wereld hebben mensen nou eenmaal veel bindingen met moeder- en vaderland.

We hebben soms twee of meer landen lief, en we willen aan twee of meer landen kunnen bijdragen’, laat de stichting in een reactie weten. Daarnaast pleit Goed dat de regeling voor meer mensen wordt opengesteld. Mensen die na 1985 hun Nederlanderschap verloren, zouden volgens de stichting ook een aanvraag moeten kunnen doen voor het herkrijgen van het Nederlanderschap.

Bron: Volkskrant

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie