• woensdag 01 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Toespraken Marrondag ademen optimisme uit

| starnieuws | Door: Redactie

De Dag der Marrons is groots herdacht dinsdag. Er zijn diverse activiteiten gehouden, waarbij ook kransen zijn gelegd bij het Plein van 10 oktober 1670. In de toespraken is benadrukt de heroïsche strijd die gevoerd is door de voorouders uit Afrika die tot slaaf zijn gemaakt en naar Suriname zijn verscheept.
President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk hebben benadrukt de verantwoordelijkheid die er rust op het bestuur van het land om in het gehele land ontwikkeling te brengen. Brunswijk merkte op dat in 1670 niemand zou hebben kunnen indenken dat vandaag de dag de vicepresident en Assembleevoorzitter nazaten zouden

zijn van de tot slaaf gemaakten uit Afrika.

Brunswijk en Assembleevoorzitter Marinus Bee benadrukten dat de eenheid belangrijk is. De president stelde dat het land een bromki dyari is, waarbij alle bloemen evenveel zorg moeten krijgen. Hij beloofde nogmaals dat de natuurlijke hulpbronnen ten goede moeten komen van het hele land.
"

De mensen van het binnenland worden niet vergeten. Santokhi voerde aan dat vandaag de dag een middelbare school is in Marowijne. Er worden mogelijkheden bekeken om een afdeling van de Anton de Kom Universiteit in Marowijne in te stellen. Ook in Para is er nu een middelbare school met

een campus. De weg van Apoera naar Nickerie wordt ontsloten. Kinderen van Kabalebo kunnen dan de middelbare school in Nickerie bezoeken.

President Chan Santokhi en zijn echtgenote Mellisa leggen een krans.

De president voerde aan dat er veel offers zijn gevraagd van het volk om de economie te kunnen hervormen. De stabiliteit is bereikt, nu is het tijd om terug te geven aan het volk. De regering zit met de vakbonden om de tafel. Dit jaar nog moet er verlichting merkbaar zijn. Het komende jaar zijn er veel meer mogelijkheden. Dan zullen diverse sociale uitkeringen ook worden verhoogd.

Bee merkte op dat veel beter met elkaar samengewerkt moet worden. Er wordt te weinig overleg gevoerd over welke richting opgegaan moet worden en wat de afspraken zijn. Hij benadrukte dat eenieder een bijdrage moet leveren opdat het beter gaat met het land. Mensen moeten hun verantwoordelijkheid nemen.
 

Het grondrechtenvraagstuk dat nog een heet hangijzer is moet ook tot een goed einde worden gebracht. Er moet gesproken worden over de knelpunten en deze dienen opgelost te worden. De binnenlandbewoners moeten ook hun plek hebben in Suriname. Hij benadrukte de eenheid in verscheidenheid.

| starnieuws | Door: Redactie