• donderdag 02 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Time for real change?

| starnieuws | Door: Redactie

Het is alom bekend dat sinds de 70-er jaren de teloorgang van Suriname al was ingezet. Eigenlijk sinds de aankondiging van de voormalige premier Henck Arron. Suriname had in de jaren 70 een van de beste gezondheids- en onderwijsniveaus van het Caraïbisch gebied. En rond de onafhankelijkheid in 1975 begonnen grote groepen mensen weg te trekken uit Suriname. Het is

ook gebleken dat door het wegtrekken van geschoolde mensen in de loop der jaren de ontwikkeling van Suriname behoorlijk is gestagneerd.

Er is vaak geschreven dat Suriname op 17e plaats van de rijkste landen zou behoren, alleen dat zie je niet terug in de samenleving. Anno 2023 zie je dat een handjevol mensen heel veel materiële rijkdom bezitten en het overgrote deel van de bevolking onder de armoede grens leven. Het electoraat zou nu eens een keertje moeten gaan inzien en hun stemgedrag op traditionele partijen moeten veranderen. Gewoon kritisch analyseren en anders gaan stemmen waardoor nieuwe politieke partijen ook

in het machtscentrum kunnen komen. Om tegenwicht te bieden aan de traditionele politieke partijen die de afgelopen decennia de dienst hebben uitgemaakt met als resultaat, dat een deel van de Surinamers in andere landen woont en werkt.

Suriname heeft tientallen jaren de grondstof bauxiet geëxporteerd, maar dat verdiende geld zie je niet of nauwelijks in de samenleving qua welvaart terug. (Een klein groepje mensen hebben altijd ervan geprofiteerd.) Nu wordt o.a. hout, olie, goud en vissen in grote hoeveelheden als het ware weggedragen uit Suriname en weer profiteert slechts een klein groepje van de mensen hiervan. Het gevolg van de ontginning van de grondstoffen is er o.a. vervuilde grond, vernietiging van bossen, aanslag op de flora en fauna.

Als men in de toekomst nog steeds op de traditionele partijen zal blijven stemmen, is de vraag hoe en wanneer er een verandering zal komen om bijvoorbeeld andere politieke partijen in het machtscentrum te krijgen. Sommige oude politieke partijen hebben de staatskas altijd als  een'graaipot' gezien met als gevolg een grote schuldenlast voor het land en volk. Daarnaast zijn de oude politieke partijen ook debet aan het feit dat er vandaag de dag ongeveer 60.000 ambtenaren in Suriname bestaan. Naar mijn bescheiden mening is dit een groot economisch probleem, die maar niet wordt opgelost. Tot op heden heeft enkele politieke partij gedurfd om dit probleem op te lossen. Ook het benoemingsbeleid van regeringen ten aanzien belangrijke functies in Suriname heeft desastreuze gevolgen gehad, omdat men vaak family and  friends op belangrijke posten heeft neergezet, zonder te kijken of die personen capabel waren (of zijn) voor die functie. Er zijn zat voorbeelden in Suriname die door partijpolitieke benoemingen bedrijven naar knoppen hebben geholpen. (Denk bijvoorbeeld aan Para Industries, Bruynzeel, SML etc.)

Het is te hopen dat in komende jaren het electoraat zodanig zijn stem zal uitbrengen dat nieuwe politieke partijen ook een kans wordt gegund om in het machtscentrum te komen, om concrete ontwikkelingen te brengen in Suriname.

Hopelijk kan er vanaf de volgende komende verkiezingen een combinatie van oude politieke partijen en (nieuwe) opkomende politieke partijen het verschil maken, om het land echt te ontwikkelen waar alle Surinamers zich economisch en sociaal maatschappelijk goed kunnen ontplooien. Er is eigenlijk weinig tijd om de olie-industrie snel opgang te brengen, aangezien Westerse landen zijn al begonnen aan de energietransitie, (van fossiele energie naar groene/duurzame energie). Kortom de tijd dringt voor Suriname.

Suriname is eigenlijk in de afgelopen 50 jaren, bar weinig opgeschoten met de ontwikkeling van het land. Hoe lang moet het nog duren voordat de juiste- en capabele mensen op de juiste functies zullen worden benoemd, om echt duurzame ontwikkeling te brengen voor eenieder in Suriname. Hopelijk niet nog vijftig jaren!

Anand Gajadhar

| starnieuws | Door: Redactie