SURINAME MOET VOLLE POND AAN SCHULDEN BETALEN
| united news | Door: Redactie
Auteur: Armand Snijders
De regering is er eindelijk in geslaagd om de uitstaande schuld bij India te herschikken. Anders dan president Chandrikapersad Santokhi ooit voor ogen had, moet echter het volle pond van 38 miljoen US dollar worden betaald. Maar Suriname mag daar wel wat langer de tijd voor nemen en de voorwaarden zijn nu wat gunstiger. Over de ‘haircut’ van 30 tot 70 procent die zou worden voorgesteld aan alle schuldeisers en waar de regering bij haar aantreden nog op mikte, hoor je echter niemand meer.
De India-reis van Santokhi was vooral bedoeld om met dit land eindelijk tot een herschikking
Maar eigenlijk valt er niets te vieren, het land zich nog steeds diep in de problemen omdat de herschikking van de belangrijkste schulden tot nu toe faalt. Bij zijn aantreden was Santokhi toch heel duidelijk over wat de bedoeling van zijn regering: de megaschulden van ruim 4 miljard dollar tot aanvaardbare proporties terugbrengen.
Schuldeisers zouden het dringende verzoek krijgen om dertig tot zeventig procent van de openstaande
Maar doordat alle schuldeisers vrijwel zonder uitzondering de volle pond blijven eisen, verlopen de onderhandelingen uiterst moeizaam en duren vele malen langer dan de regering had beoogd. Eind vorig jaar werden wel de eerste bescheiden succesjes geboekt met landen van de zogeheten Club van Parijs, waar Frankrijk, Nederland, Israël, Italië en Zweden deel van uitmaken. Die toonde zich bereid te praten over een bilaterale schuldherschikking ter waarde van in totaal ruim 95 miljoen euro.
Met ieder land moet echter individueel overeenstemming worden bereikt, wat inmiddels met Frankrijk en Nederland is gelukt. En volgens Ramdin wordt er binnenkort een akkoord gesloten met Italië en Israël. Maar bij al deze landen is de hoofdsom van de lening volledig overeind gebleven.
Er zijn nu dus afspraken gemaakt met India over schulden die zijn opgebouwd bij de Eximbank India. Ook hierbij wordt van Surinaamse zijde helemaal niet meer gesproken over een haircut. Dat was kennelijk ook voor de Indiase schuleisers onbespreekbaar. Toch is Ramdin tevreden, al moet hij erkennen dat het bedrag van 38 miljoen US dollar relatief klein is.
Maar hij verzekert dat het belang van de deal groot is. “Het is symbolisch wel belangrijk dat wij tot afronding komen, omdat dit een van de uitstaande bilaterale schuldarrangementen is. En het is belangrijk dat China kennis neemt van deze succesvolle onderhandeling, zodat dit land een beeld heeft van hoe het samen met Suriname ook tot een schuldherschikking kan komen”, aldus de bewindsman.
Want de regering zit vreselijk in de maag met de twee grootste schuldeisers: China en de obligatiehouders van Oppenheimer.
Vreemd genoeg weet Ramdin niet precies hoe groot de schuld bij de Chinezen is. “Tussen de vierhonderd en vijfhonderd miljoen US dollar”, zo zegt hij. Hij heeft in ieder geval goede hoop dat Suriname ook met China snel tot een overeenstemming komt.
Santokhi hoopte afgelopen november in de wandelgangen van de G20-top op Bali een doorbraak te bewerkstelligen tijdens een ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping. Maar uiteindelijk koos het Surinaamse staatshoofd ervoor om thuis te blijven vanwege de oplopende spanningen in eigen land. Ramdin ging in zijn plaats, maar hij slaagde er niet in om een ontmoeting te regelen.
Met China ligt het schuldherschikkingsvraagstuk volgens Ramdin overigens “wel iets complexer” dan met dat van India, zonder aan te geven wat er complexer aan is. “Echter is er reeds technisch voorbereidingswerk verricht. Wij moeten het nu naar het politiek diplomatiek niveau tillen”, is alles wat hij daarover kwijt wil.
Met de commerciële crediteuren wordt nog onderhandeld door de ministeries van Financiën en Planning en Bibis. “Die onderhandelingen naderen het punt van afronding”, beweert Ramdin. Maar hij vertelt er niet bij dat dit vooral gaat om de obligatiehouders van Oppenheimer, die in totaal een vordering hebben van 695 miljoen dollar, een bedrag dat inmiddels met (boete)rentes is opgelopen tot meer dan 800 miljoen dollar. En al helemaal niet dat er geen enkele beweging zit in de onderhandelingen.
Ondertussen lopen de vele miljoenenschulden alleen maar verder op. Als de regering er echt niet in slaagt om daar op korte termijn een oplossing voor te vinden, zal het steeds moeilijker worden om nog ergens geld te lenen om de meest noodzakelijke betalingen te doen. Als men blijft falen, dan zal het land nog verder in de afgrond glijden.
UNITEDNEWS
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| united news | Door: Redactie