• zondag 22 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Surinaamse hospitality en restaurants moeten zich klaarmaken voor influx gas- en olie-industrie

| de ware tijd | Door: Redactie

“Waar we ons bewust van moeten zijn, is dat het in eerste instantie zal gaan om een vergrote influx van beroepspersoneel en niet zo zeer om toeristen”, maakt Egon von Foidl, managing director van Courtyard by Marriott Paramaribo, duidelijk in gesprek met de Ware Tijd.
 

Vanuit een hospitality oogpunt zou er volgens hem goed gekeken moeten worden hoe deze influx van personen zal worden opgevangen op een goede manier op het gebied van kamercapaciteit, de service en uiteraard ook de restaurants.

Tekst Tascha Aveloo \ Beeld FB Courtyard by Marriott

Hij stelt dat de kamercapaciteit in de stad maximaal achthonderd tot negenhonderd is in de

stedelijke hotels. Dat zal bij lange na niet genoeg zijn. “De Radison (voormalig Krasnapolsky, … red.) zal 126 kamers aan dit aantal toevoegen. De nieuwe Marriott – het grote ‘Chinese’ gebouw aan de Anton Dragtenweg – zal 168 kamers hebben op vijf sterren niveau. Terwijl Torarica ook 117 kamers aan zijn bestand zal toevoegen.”

“Suriname zal, denk ik, een minimum van ruim tweeduizend kamers moeten hebben om te kunnen voldoen aan de uiteindelijke vraag tegen 2028”

Dit brengt dus ruim genomen meer dan vierhonderd extra kamers en het totale aanbod op twaalfhonderd. “Ik hoop dat initieel dit genoeg zal zijn, maar ik wil

toch wel investeerders aanmoedigen om meer te investeren in de hospitality industrie in Suriname.”

Von Foidl weet dat er meer kamers nodig zullen zijn en trekt daarvoor de vergelijking met de ontwikkelingen in buurland Guyana. Daar waren slechts 565 kamers beschikbaar. De Pegasus-groep heeft uitgebreid en nu worden hotels gebouwd die in de komende twee jaar af zullen zijn en daarmee vijftienhonderd extra kamers zullen toevoegen aan het bestand. “Suriname zal, denk ik, een minimum van ruim tweeduizend kamers moeten hebben om te kunnen voldoen aan de uiteindelijke vraag tegen 2028”, rekent hij uit.

De managing director geeft aan dat hij daarom ook meer dan ooit actief organisaties helpt die wat willen opzetten in de branche. “Ik heb een app ontvangen om een klein hotel te helpen en dat zal ik zeker doen.” In deze tijd moet de hospitality sector elkaar vooral helpen en elkaar niet zien als concurrent, meent hij.

Masterplan toerisme

Er zou ook kunnen worden gewerkt aan het opzetten van villa’s op een groot erf of meer up-scale appartementen. “In Paramaribo-Noord loopt een aantal van deze projecten. Omdat je veel roulerend personeel zal hebben in de olie- en gasindustrie, maar ook stafleden die maanden zullen blijven en die liever een appartement willen hebben met een schoonmaakster, waar ze zelf kunnen koken of hiervoor een chef kunnen inhuren.” Hij vertelt dat er zelfs een plek in aanbouw is met een helikopter platform.

Op de vraag of er met de olie- en gasindustrie ook een toename zal zijn van toeristen stelt Von Foidl dat er in en voor de lokale toerisme-industrie nog wat werk moet worden gedaan. “Ik ben onlangs geweest naar Anaula. Prachtig wat daar gebeurt en ze hebben genoeg capaciteit om internationale gasten tevreden te stellen. Palumeu en Kabalebo zijn ook mooi, maar het is zo ver en eigenlijk zijn het vooral duur vervoer en de vaak slechte wegen die een drempel vormen. Als wij meer toeristen willen dan zullen wij vooral de toerismesector naar een hoger niveau moeten tillen. Sommige resorts hebben investering nodig om ze naar een internationaal acceptabel niveau te brengen”, geeft hij aan.

Personeel

Von Foidl stelt dat op basis van informatie het startpunt van een duidelijke toename van gasten zal starten in 2028, maar dat de aanloop nu al merkbaar is. “De impact op de lokale economie zal serieus zijn. De hospitality industrie mag heel mooie tijden tegemoet zien. Restaurants zullen ook goede zaken doen, want mensen wil niet alleen in het hotel eten.”

Het is daarom volgens hem nu de tijd dat hotels, restaurants, souvenirshops en winkels bijzonder veel gaan investeren in het opleiden van vakkundig en professioneel personeel. Hij sprak onlangs de Suriname Hospitality and Tourism Association, de Suriname Hospitality and Tourism Training Centre, minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken en andere belanghebbenden om zijn grootste zorgpunt kenbaar te maken.

“Alleen al met de in aanbouw zijnde hotels die in 2025 operationeel zullen zijn, zijn er meer dan vierhonderd en meer arbeiders nodig en meer dan honderd culinair goed geschoolde krachten.” Hij dringt er bij de culinaire hospitality instituten op aan om het aantal leerlingen op te schroeven omdat er werk zal zijn.

Opleidingen

Von Foidl: “Ik ben me ervan bewust dat vanuit een Surinaams cultureel perspectief misschien het zijn van een chef nog niet die plaats heeft als te zijn een uitmuntende baan, maar als chef ben je een culinaire kunstenaar. Je bent niet gewoon iemand die kookt. Je bent een goed getrainde chef en er gaat een wereld voor je open.”

Op basis daarvan heeft een Peruaanse chef-kok voor studenten van SHTTC, met medewerking van Marriott, onlangs een masterclass verzorgd. “Maar dat is een druppel op een hete plaat”, geeft Von Foidl toe.

Hij is zich er ook van bewust dat de horecaopleiding tot chef prijzig is. Wellicht zal er gekeken kunnen worden hoe dat op te vangen. “Voor de chef opleiding is het belangrijk om veel ervaring op te doen. Twee van de studenten hebben na de masterclass gevraagd om bij ons stage te lopen en dat doen wij graag.”

Hij hoopt dat andere bedrijven dat ook zullen op pakken. De zakenman, die vanuit het beroep chef-kok is opgeklommen, hoopt eveneens de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur alsnog te spreken. “Ik wil hem erop attenderen dat we moeten kijken naar het huidige aanbod van hospitality-, culinaire- en horecaopleidingen. En ook naar het curriculum dat verouderd is en aangepast moet worden.” Von Foidl beëindigt het gesprek door te benadrukken dat hij te allen tijde bereid is te helpen met advies, puttend uit zijn rijke ervaring in de internationale horeca-industrie.

‘Suriname zal, denk ik, een minimum van ruim tweeduizend kamers moeten hebben om te kunnen voldoen aan de uiteindelijke vraag tegen 2028.’ – Egon von Foidl

Onderschrift:  Foto / FB Courtyard Marriott Paramaribo

Het Courtyard by Marriott Paramaribo. Managing director Egon von Foidl zegt dat hotels in Suriname hun kamercapaciteit zullen moeten uitbreiden vanwege de aanstaande olie- en gasindustrie.-.

| de ware tijd | Door: Redactie