• woensdag 27 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Staatsolie-directeur Jagesar: ‘Geen belastingonderhandelingen met TotalEnergies’

| de ware tijd | Door: Redactie

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Er zijn geen onderhandelingen gaande tussen Suriname en TotalEnergies voor een gunstigere belastingvoorziening voor de Franse energiemultinational. “Nee, alle fiscale voorwaarden voor olie zijn vastgelegd in het productiedelingscontract en er zijn geen onderhandelingen daarover gaande”, zegt Staatsolie-directeur Annand Jagesar tegen de Ware Tijd.

Ford Tanner, Associate Director bij S&P Global Commodity Insights, suggereerde onlangs in de podcast EnergyCents dat TotalEnergies het beoogde eerste olieproject in Blok 58 zou kunnen uitstellen vanwege ongunstige belastingvoorzieningen in Suriname ten opzichte van andere landen, zoals Namibië, waar de maatschappij ook aan de slag zou kunnen gaan. “Ze hebben een vennootschapsbelastingtarief van 36 procent in Suriname.

Het is één van de hoogste ter wereld, zeer niet-competitief”, beredeneerde Tanner.

“Alle fiscale voorwaarden voor olie zijn vastgelegd in het productiedelingscontract en er zijn geen onderhandelingen daarover gaande”

Staatsolie-directeur Annand Jagesar

Aangezien er niet wordt onderhandeld over belastingen, kan dit eventuele vraagstuk ook niet tot vertraging van de bekendmaking van het finale investeringsbesluit (FID) leiden. Het FID, het officiële besluit om tot productie van de bewezen oliereserves in Blok 58 over te gaan, wordt in het laatste kwartaal van dit jaar verwacht en de productiestart in 2028.

Mobilisatie kapitaal

Intussen heeft Staatsolie stappen gezet voor mobilisatie van het kapitaal dat het bedrijf op tafel

zal moeten leggen om mee te doen met de productie. Contractueel heef Staatsolie de optie om tot maximaal 20 procent deel te nemen, wat betekent dat de maatschappij ook 20 procent van de investeringskosten zal moeten ophoesten. Jagesar: “Staatsolie heeft een plan ter financiering van de participatie. De timeline voor uitvoering van het plan ligt op schema, waarbij er rekening wordt gehouden met verschillende financieringsopties. Wij zullen na evaluatie van de opties de meest voordelige optie of combinatie van opties kiezen.”

Eerder werd bekend dat het bedrijf voor een deel uit eigen vermogen zal putten en wordt de optie voor het uitzetten van obligaties serieus overwogen. Ook externe financiering op de internationale kapitaalmarkt behoort tot de mogelijkheden.

Wanneer Staatsolie moet beginnen in te komen met geld is nog niet bekend. De maatschappij is nog in gesprek met TotalEnergies daarover. De Franse maatschappij heeft vorig jaar bekendgemaakt dat de investering voor de eerste productie in Blok 58 voor de Surinaamse kust negen miljard US dollar bedraagt.

Jagesar legt uit dat Staatsolie haar deel niet in één keer op tafel hoeft te leggen. “Wij krijgen dan zogenaamde cash calls, dus gebaseerd op werkelijke betalingen die TotalEnergies als operator zal moeten verrichten in de komende periode, bijvoorbeeld drie maanden. Ze zal bij alle partijen een verzoek indienen voor het storten van het geld naar rato van het aandeel in de joint venture op haar rekening. Als Staatsolie voor 20 procent meedoet, betekent dit dat Staatsolie daar steeds 20 procent van de geschatte rekening moet betalen”, aldus de topman.

Vorderingen

TotalEnergies – de operator – en APA Corporation hebben elk een belang van 50 procent in Blok 58. Staatsolie en TotalEnergies zijn de grootte van het te ontwikkelen gebied overeengekomen en streven naar het maximaliseren van de waarde voor Suriname en de Blok 58-partners over een productieperiode van 25 jaar. Daarnaast is de romp voor het drijvende productie- en opslagplatform met een capaciteit van tweehonderdduizend vaten olie per dag al veiliggesteld.

De voorontwerpstudies voor de ontwikkeling van het Sapakara- en het Krabdagu-veld vorderen. Deze velden hebben een gecombineerde reserve van meer dan zevenhonderd miljoen vaten olie. De velden zullen, aldus Staatsolie, met behulp van de nieuwste technieken en methoden worden aangelegd en in productie gebracht.

In de tweede helft van dit jaar start een geavanceerd seismisch onderzoek om in kaart te brengen waar de productieputten het best kunnen worden geplaatst om zo optimaal mogelijk te produceren. Het seismisch onderzoek zal negenhonderd vierkante kilometer beslaan.

| de ware tijd | Door: Redactie