‘Schokkende’ stijging seksueel overdraagbare aandoeningen
| de ware tijd | Door: Redactie
‘We houden ons hart vast voor na Valentine’s Day’
door Euritha Tjan A Way
PARAMARIBO — “Er is iets gebeurd met ons seksleven tijdens Covid-19. We kunnen het wereldwijd niet helemaal verklaren, maar de situatie is zorgwekkend en eigenlijk schokkend”, klinkt dermatoloog Karin Sewpersad onheilspellend in gesprek met de Ware Tijd.
Ze werkt al 25 jaar bij de Dienst Dermatologie en heeft dit niet eerder meegemaakt. “Ik ga zo meteen rapporteren aan het ministerie (van Volksgezondheid, … red.) wat we zien. Het aantal mensen met syfilis stijgt enorm, ook druiper stijgt schrikbarend veel.”
“Als alles zo aan het stijgen is als nu, kunnen we
De dermatoloog schetst een beeld dat wordt ondersteund door cijfermateriaal. “In 2022 hadden we geen wandelmars en we kregen geen echte piek. In 2023 hadden we na wandelmars en de grote vakantie een enorme piek van wel 42 mensen die positief werden getest op syfilis.” Dat is gemiddeld meer dan één per dag. “In januari van dit jaar is dat gestegen naar ruim 45 aanmeldingen na een piek in december van 59 positieve gevallen”, zegt Sewpersad met grote ogen. “We houden ons hart vast wat al zal gebeuren na
Statistieken tonen stijging
In de statistieken kan worden afgelezen dat in 2022 het aantal gevallen van syfilis 308 was. Dat steeg in 2023 naar 442, met een slecht voorteken voor 2024 omdat er in januari alleen al 45 positieve mensen waren. Dat was in januari 2023 31 en het jaar daarvoor zestien.
Sewpersad legt uit dat het soort syfilis dat ze nu ziet – type 1 – een soort is dat heel lang niet is gezien. “En toen we het zagen lang terug, was dat onder mannen die seks hadden met mannen. Maar nu zien we het bij iedereen. Er zijn ook heel veel zwangere vrouwen met syfilis”, klinkt het somber.
Verdachte vlekken op de handpalmen en voetzolen kunnen duiden op syfilis. [Foto: Dienst Dermatologie]
Het aantal gevallen van druiper was in januari 2022 28, twaalf maanden verder 25, met een stijging naar 42 in januari dit jaar. Niet alleen de cijfers van de besmettingen met syfilis en druiper stijgen. “Ook de sluipende aandoening chlamydia waar je weinig van merkt stijgt en Herpes Genitalis ook. Als alles zo aan het stijgen is als nu, kunnen we niet anders dan te concluderen dat er heel veel onbeschermde seks plaatsvindt”, zegt de dermatoloog.
Dure condooms
Ze denkt dat het onveilige gedrag mogelijk ook komt door de gestegen prijs van condooms. “Maar mensen weten misschien niet dat ze hier bij de Dermatologische Dienst terecht kunnen voor condooms.”
De dienst geeft geen hele dozen af, maar in de hoogste nood kan ze wel voorzien. “Hoe duur of ook condooms zijn, ik zeg bezint eer gij begint. Enkele van deze seksueel overdraagbare aandoeningen zijn goed te behandelen, maar als je eierstokken bij de vrouw en bij de man de balzakken ontstoken raken door zo een aandoening kan het de kans op het krijgen van kinderen verkleinen.”
Jongeren
Sewpersad zegt dat de Dienst Dermatologie de data verzamelt voor het ministerie van Volksgezondheid en ook bij wet gerechtigd is in te grijpen als de cijfers stijgen. “Voorlichting kost geld natuurlijk en er is geen geld. Maar we zijn begonnen met informatie te plaatsen op onze Facebookpagina en we gaan korte TikTok-filmpjes maken om de informatie te geven. We zien trouwens toch dat heel veel jongeren zich melden, dus zo willen we hen ook bereiken.”
| de ware tijd | Door: Redactie