• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SAUDISCHE ENERGIEMINISTER WIL GEEN AFBOUW VAN FOSSIELE BRANDSTOFFEN

| united news | Door: Redactie

Foto: Saudi Energy Minister, Prins Abdulaziz bin Salman on OPEC+ | Auteur: Will Kennedy | Bron: Bloomberg

De Saoedische energieminister, prins Abdulaziz bin Salman, heeft gezegd dat zijn land niet akkoord zal gaan met een tekst die een afbouw van fossiele brandstoffen oproept tijdens de COP28-top in Dubai.

“Absoluut niet”, zei hij in een tv-interview in Riyad toen hem werd gevraagd of zijn land, ‘s werelds grootste olie-exporteur, blij zou zijn om de taal toe te voegen.

Een overeenkomst om een afbouw of afbouw van fossiele brandstoffen op te roepen, is een belangrijke eis van veel landen op de COP28, waaronder de VS

en de EU. De tekst moet unaniem worden goedgekeurd. De onderhandelingen zullen tot 12 december duren. Onderhandelaars hebben naar andere formuleringen gekeken, zoals het beperken van de verschuiving naar “on-gecompenseerde” fossiele brandstoffen of het koppelen aan een rechtvaardige transitie. Abdulaziz, de halfbroer van kroonprins Mohammed bin Salman, zei niet of zo’n compromis aanvaardbaar zou zijn voor Saoedi-Arabië.

Hij riep landen die pleiten voor een afbouw van fossiele brandstoffen hypocriet, zeggend dat als ze het geloofden, ze er gewoon mee door moesten gaan “Ik noem geen namen”, zei hij. “Maar die landen die echt geloven in het afbouwen en afbouwen van koolwaterstoffen,

zouden een plan moeten maken voor hoe ze op 1 januari 2024 beginnen.”

Het probleem kreeg gisteren extra gewicht toen een videogesprek werd vrijgegeven waarin COP28-voorzitter Sultan Al Jaber zei dat er geen wetenschappelijke basis is om te zeggen dat een afbouw nodig is om klimaatdoelstellingen te bereiken. Hoewel hij betoogde dat er andere routes zijn om emissies te verminderen, werden zijn woorden veroordeeld door veel klimaatactivisten.

Al Jabers presidentschap werd vanaf het begin met argwaan bekeken omdat hij ook de baas is van Abu Dhabi National Oil Co., die meer dan 3 miljoen vaten per dag produceert. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat fossiele brandstoffen uiteindelijk als onderdeel van de energietransitie zullen moeten worden afgebouwd.

Hoewel Saoedi-Arabië een netto-nul doelstelling heeft gesteld, heeft het al lang betoogd dat de focus moet liggen op emissies, niet op welke brandstoffen wel of niet deel uitmaken van de mix. Het heeft de rol van koolstofvangst, -gebruik en -opslag benadrukt en is bezig met plannen om delen van het land te herbebossen. Bovendien omvatten netto-nul doelstellingen geen energie-export, alleen energieverbruik thuis.

Enkele belangrijke punten uit het artikel:

KLIMAAT

 

 

 

| united news | Door: Redactie