• donderdag 28 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MINISTER RAMDIN VOERT OVERLEG MET HAÏTIAANSE COLLEGA OVER VERMOEDELIJKE MENSENHANDEL

| united news | Door: Redactie

Foto compilatie: Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken en collega Dominique Dupuy van Haïti

Minister Ramdin voert overleg met Haïtiaanse collega over vermoedelijke mensenhandel

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) heeft dit weekend een telefonisch gesprek met zijn collega Dominique Dupuy van Haïti om te praten over vermoedelijke mensenhandel en -smokkel via Haïti en Suriname. Dit naar aanleiding van de bezorgdheid van Frankrijk dat Haïtiaanse staatsburgers via Suriname illegaal hun weg vinden naar Frans-Guyana en mediaberichten daarover de afgelopen dagen.

In een persbericht stelt Bibis dat Suriname staat voor legale migratie en zich blijft inzetten voor

het faciliteren van veilige en gereguleerde migratiekanalen, met oog voor humanitaire noden en familiehereniging. Tegelijkertijd wordt nauw samengewerkt met internationale partners om illegale praktijken tegen te gaan.

Suriname zal niet mewerken aan “welke vorm van personenverkeer die mogelijk aanleiding geeft tot vermoedens over mensenhandel of mensensmokkel”. Daarom zal de vermoedelijke mensenhandel die recentelijk aan het licht kwam worden onderzocht. Inden nodig zullen onmiddellijk maatregelen worden getroffen. Bibis stelt dat Suriname met veel inzet en inspanning de Tier 1-status met betrekking tot illegale transport van personen heeft bereikt. “Wij zullen ervoor waken dat deze rangschikking verslechtert”, aldus het ministerie.

Het department meldt verder

dat op 30 juli vertegenwoordigers van het consulaat-generaal van Haïti en Bibis een meeting hebben gehad, waarbij werd verduidelijkt dat inreistoestemmingen voor Haïtianen beperkt zijn tot gezinsleden. Ook werd benadrukt hoe belangrijk het is om de Haïtiaanse gemeenschap te informeren over het vervolgtraject als zij zich in Suriname wil vestigen.

Bibis zegt het ontslag van de staf van het Haïtiaanse consulaat in Suriname te betreuren en hoopt dat de wettelijke procedures in acht zijn genomen. Het besluit tot ontslag is een interne aangelegenheid van de regering van Haïti.

Het ontslag van het personeel volgt op de recente zorgen die zijn geuit door Franse autoriteiten over de mogelijke betrokkenheid van consulaire medewerkers bij mensenhandel en dat de Haïtiaanse migranten, de grens oversteken naar Frans-Guyana of verder reizen naar Brazilië met als uiteindelijk doel de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico te bereiken.

Het Haïtiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een intern onderzoek gestart naar aanleiding van deze zorgen.

In het persbericht geeft Bibis een toelichting waarom mensen uit Haïti worden toegelaten en welke categorie van personen naar Suriname mogen komen. Tijdens de Covid-19-periode konden Surinamers en ingezetenen het land niet verlaten, bezoeken of terugkeren. Voor zowel de inwoners van Suriname, Surinamers in het buitenland, als vreemdelingen, leidde dit tot grote beperkingen in hun leven. Ze konden familieleden in het thuisland niet bezoeken, noch konden zij bezoek ontvangen van hun familieleden, terwijl het personenverkeer over de hele wereld in 2022 al was genormaliseerd.

Voor de Haïtiaanse gemeenschap in Suriname en hun familieleden in Haïti was deze situatie dubbel zo zwaar, stelt Bibis, vanwege de steeds verslechterende sociaal-economische en veiligheidssituatie in Haïti. De ernstige omstandigheden maakten het moeilijk tot onmogelijk om vluchten van en naar Port-au-Prince uit te voeren. De luchthaven is in 2024 zelfs voor enkele maanden gesloten geweest vanwege de veiligheidssituatie.

Uit humanitaire overwegingen en om verlichting te bieden aan de Haïtiaanse gemeenschap in Suriname heeft de regering besloten vanaf april 2023 commerciële lijnvluchten van en naar Haïti toe te staan. In dat kader kreeg vliegmaatschappij Fly AllWays toestemming om twee vluchten per maand uit te voeren, waarbij de voorwaarden voor de vluchtuitvoeringen steeds zijn gecommuniceerd.

Deze vluchten hadden als doel families te herenigen en Haïtianen die wilden terugkeren naar hun land, evenals Haïtiaanse ingezetenen, de gelegenheid te bieden hun gezinsleden naar Suriname over te brengen. Ook kregen bonafide bedrijven toestemming om Haïtiaanse arbeiders aan te trekken onder de geldende voorwaarden. Voorts worden Haïtianen die een geldige verblijfs- of werkvergunning hebben in andere landen toegelaten.

Sinds de eerste chartervlucht in mei 2023 zijn, aldus Bibis, in totaal tien vluchten uitgevoerd, waarbij 879 Haïtianen naar Suriname zijn gereisd. Dit jaar zijn tot heden drie vluchten uitgevoerd met totaal 309 personen. Bibis merkt op dat het Haïtiaanse consulaat-generaal vanaf de start van deze vluchten in 2023 heeft geassisteerd met de documentencontrole en verificatie van door Haïtiaanse instanties uitgegeven akten, verklaringen en andere documenten, om ervoor te zorgen dat de documenten authentiek zijn. Veel Haïtianen in Suriname kozen ervoor hun verzoek via het consulaat te laten verlopen.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie