• dinsdag 26 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
default

Chinalco investeert 426 miljoen USD in mijnen bauxiet; Suriname krijgt 13% aandeel in bedrijven

| waterkant | Door: Redactie

De regering van Suriname en de Aluminium Corporation of China Limited (Chinalco) hebben maandag een Memorandum of Understanding (MoU) getekend, ter ontwikkeling van de bauxietindustrie in West-Suriname.

De ondertekening werd namens Suriname gedaan door de ministers Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning en David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen en Dong Jianxiong, Vicepresident van de Aluminum Corporation of China (foto).

De ondertekening van de MoU markeert het begin van een nieuw tijdperk voor de bauxietsector in West-Suriname die jarenlange stagnatie gekend heeft.

Danny Lachman, voorzitter van de presidentiële stuurgroep die belast is geweest met het inblazen van nieuw leven in West Suriname stelde

gisteren op een persconferentie dat potentiële investeerders zijn beoordeeld en geselecteerd, gelet op Surinaamse criteria.

Gelet hierop kwam Chinalco uit de bus. Het bedrijf is een van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld en heeft ruime ervaring op het gebied van duurzame mijnbouw en metaalverwerking. Chinalco heeft zijn waarde reeds ruimschoots bewezen in verschillende landen.

Tijdens de persconferentie werd duidelijk dat Chinalco 426 miljoen USD zal investeren in het mijnen van bauxiet en zal een mijnbouw- en infrastructuurbedrijf opzetten. Suriname krijgt hierin een aandeel van 13% zonder hier financieel aan bij te dragen.

In het kader van dit project worden de nodige infrastructuren hersteld.

Zo zal de spoorlijn in West-Suriname worden gerehabiliteerd om het bauxiet van het Bakhuisgebied naar de haven van Apoera te vervoeren. De haven zelf krijgt ook een opknapbeurt om het transportproces efficiënter te maken. Eenmaal in Apoera zal het bauxiet via pontons naar schepen op zee worden geladen

Met een geplande productie van zes miljoen ton bauxiet per jaar kan Suriname rekenen op circa 800.000 USD per jaar. Het gebied, dat ruim 20.000 hectare beslaat, biedt mogelijkheden om 30 tot 50 jaar lang bauxiet te winnen. De royalty’s zijn het belangrijkste verdienmodel: bij een prijs van 86 dollar per ton ontvangt de Surinaamse staat 4%. Voor elke stijging van 10 dollar per ton komt daar een halve procent bij. 

Het raamwerk waarbinnen werd onderhandeld met Chinalco werd eveneens door de presidentiële stuurgroep opgesteld. De resultaten hiervan werden voorgelegd aan de regeringsraad voor goedkeuring. De regering zal spoedig de MoU aan de Nationale Assemblee voorleggen om de passende wetgevende steun en goedkeuring van de Nationale Assemblee te verkrijgen.

“Het echte werk kan dan daadwerkelijk van start gaan”, benadrukte Lachman.

| waterkant | Door: Redactie