• maandag 06 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Rijstboeren doen aangifte tegen ministerie LVV

| sun.sr | Door: Redactie

Een deel van de rijstboeren, verenigd in de Belangengroep Padieverbouwers Nickerie, heeft vandaag aangifte gedaan tegen het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Deze boeren hebben of te weinig, of helemaal geen geld (tegemoetkoming) ontvangen van het ministerie, zoals eerder was beloofd.

Op 23 oktober heeft de belangengroep een brief geschreven naar de president, maar tot op de dag van vandaag is er geen antwoord ontvangen. “Vanmorgen om 10.00 uur hebben we weer een brief voor de president achtergelaten bij het commissariaat in Nickerie. De dc was afwezig, maar de brief is in ontvangst genomen door een vertegenwoordiger van het

commissariaat. We willen alsnog antwoord van de president of correcties van de betalingen,” zegt een rijstboer.

“Daarna zijn we naar de politie van Nieuw Nickerie gegaan om aangifte te doen. De dienstdoende inspecteur heeft de aangifte opgenomen en zal verder met het Openbaar Ministerie (OM) afstemmen over de vervolgstappen,” zegt een rijstboer. Hij voegt eraan toe dat meerdere boeren, die niet of te weinig hebben ontvangen, de afgelopen dagen zijn gebeld door een anonieme LVV-medewerker. Deze vertelde aan een boer, die SRD 50.000 moest ontvangen maar slechts SRD 14.000 heeft gekregen, dat de rest van het geld op een rekening bij

de SPSB is gestort. Maar die boer heeft geen rekening bij de SPSB. Toen hij aan de LVV-medewerker vroeg op wiens naam en op welk rekeningnummer het geld was gestort, wilde deze dat niet zeggen.”

De rijstboeren zeggen dat ze allemaal volgens de richtlijnen van LVV geregistreerd waren voor het krijgen van een vergoeding in verband met de droogte die de rijstsector geteisterd heeft. Een groot deel heeft wel ontvangen. “Daarom willen we weten waarom deze groep niet is uitbetaald conform afspraak. De LVV-minister heeft in de DNA en in de media gezegd dat alle rijstboeren al zijn uitbetaald. Dat maakt dat wij constateren dat er ergens is gefraudeerd. Daarom doen we aangifte. Wij willen weten waar ons geld is. Is ons geld aan iemand anders uitbetaald? Is er een administratieve fout gemaakt? Of is er sprake van opzet waardoor bepaalde boeren geen geld hebben gekregen?” vragen de rijstboeren zich af.

“Indien er geen antwoord komt vanuit de president of regering, zullen we ons recht op een andere manier moeten zoeken. We gaan via een advocaat een schrijven richten aan de president en een rechtszaak aanspannen,” aldus de rijstboeren.

| sun.sr | Door: Redactie