• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ruïnes van Jericho vermeld als UNESCO-site in Palestina

| dagblad suriname | Door: Redactie

DOOR PHIL BAINBRIDGE18 september 2023 – Een VN-commissie heeft gestemd om prehistorische ruïnes nabij de oude stad Jericho op de Westelijke Jordaanoever op de Werelderfgoedlijst van Palestina te plaatsen, een beslissing die wordt betwist door Israël, dat het gebied controleert en geen Palestijnse staat erkent.

Jericho is een van de oudste continu bewoonde steden op aarde en bevindt zich op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, onder het bestuur van de internationaal erkende Palestijnse Autoriteit. Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever, samen met Gaza en Oost-Jeruzalem, in 1967, en terwijl de Palestijnen alle drie de gebieden voor hun staat willen hebben, bevat

de Westelijke Jordaanoever bijbelse plaatsen die centraal staan in de Joodse religie.

Hoewel Israël in 2019 de UNESCO verliet vanwege vooroordelen die de band met het Heilige Land verslechterden, blijft het land partij bij de Werelderfgoedconventie en stuurde het een delegatie naar de bijeenkomst in Riyad waar het besluit werd genomen.

De ovale heuvel die bekend staat als Tell es-Sultan en de eeuwige bron van Ain es-Sultan, die buiten liggen en zich onderscheiden van de oude stad zelf, bevatten prehistorische overblijfselen van menselijke activiteit, met een permanente nederzetting die dateert uit de 9e tot de 19e eeuw. 8e millennium voor Christus. Overblijfselen

uit de Midden-Bronstijd hebben de aanwezigheid onthuld van een grote Kanaänitische stadstaat met een sociaal complexe bevolking.

| dagblad suriname | Door: Redactie