• woensdag 25 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Relatie oorspronkelijke rechten Inheemsen en democratie

| starnieuws | Door: Redactie

De basis van onze toekomst in onze oorsprong: Een manifest voor verandering vanuit de oorspronkelijke rechten van de inheemsen. Overal om ons heen horen we de roep om verandering. Het verlangen naar een andere koers, een betere toekomst, resoneert in de straten, op sociale media, en zelfs in de hoogste politieke kringen. Beloftes worden gedaan; slogans over verandering klinken luid

en quasi overtuigend. Maar echte verandering is meer dan een elitaire politieke leuze, het is een proces dat geworteld is in onze keuzes van vandaag. En wat voor soort verandering we uiteindelijk realiseren, positief of negatief, ligt volledig in onze eigen handen.

In een tijd waarin de Dag van de Vrede en de Dag van de Democratie slechts momenten geleden zijn gepasseerd, is het pijnlijk duidelijk hoe ver we nog verwijderd zijn van werkelijke vrede en ware 'democratie'. De democratie zoals we die kennen, een concept dat zijn oorsprong vindt in het oude Griekenland, is grondig bestudeerd, bekritiseerd, en opnieuw vormgegeven

om in verschillende tijden en plaatsen toegepast te worden. Het wordt gezien als dé manier om een land te regeren, een noodzakelijk pad naar een vredige, ontwikkelde toekomst. Maar is deze democratie, zoals wij die kennen, werkelijk de beste route voor Suriname? Of is het slechts een doorgifte van een systeem dat nooit echt van ons is geweest?

De waarheid is dat het democratische systeem, zoals het nu bestaat, nog steeds de echo draagt van de koloniale machten die het ooit hebben geïmplementeerd, niet voor ons welzijn, maar voor hun eigen belangen. De vraag is: hoe ver moeten we terug om de wortels van ons eigen systeem te herontdekken, eentje dat past bij ons, bij Suriname?

Te midden van de vele stemmen die om verandering roepen, blijft de stem van de Inheemsen, de oorspronkelijke bewoners van Suriname, nog altijd op de achtergrond. Deze stem, geworteld in een duizenden jaren oude erfenis van kennis, wijsheid, en harmonie met de natuur, wordt zelden als gelijkwaardig beschouwd in de nationale ontwikkeling. 

De roep om eindelijk gehoord te worden klinkt steeds luider, maar is men werkelijk bereid om te luisteren? Bij de onafhankelijkheid van Suriname werden de oorspronkelijke bewoners niet erkend als de rechtmatige erfgenamen van het land dat hen ooit werd ontnomen, datooit van hen op brute wijze werd gestolen. In plaats daarvan werd hun stem geminacht, hun rol gemarginaliseerd. Een inheemse vertegenwoordiger die namens zijn volk heeft onderhandeld, werd simpelweg afgedaan met: "Jij domme indiaan,wat weet jij er nou van." Zijn antwoord was een voorspelling: dat zijn volk op een dag zou spreken. En die dag is nu.

Terwijl de hoop bij velen vervaagt, terwijl onze jongeren massaal het land de rug toekeren op zoek naar betere kansen elders, blijft het systeem dat ons klein en verdeeld houdt zich herhalen. Suriname raakt steeds verder leeg: berooid van zijn rijkdom, beroofd van zijn toekomst, terwijl de vruchten van zijn bodem en de zielen van zijn mensen elders hun bestemming vinden. Het is tijd om ons vertrekpunt te heroverwegen. Het is tijd om zeggenschap te hebben in de ontwikkeling van Suriname, het is tijd dat we betrokken worden in de besluitvormingsprocessen zoals verankerd in de grondwet, en dat we de verantwoordelijkheid hebben om dit te doen.

Uriël Sabajo

Platform Oorspronkelijke Rechten Inheemsen

Lees het gehele artikel in de bijlage.

| starnieuws | Door: Redactie