• zondag 19 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

REGERING MAAKT RICHTLIJNEN GRONDBELEID

| united news | Door: Redactie

Foto: President Chandrikapersad Santokhi.

Naar aanleiding van het schandaal rond de uitgifte van percelen op het Sabakoe project komt de regering met richtlijnen voor het gronduitgiftebeleid.

De concept-presidentiële resolutie ‘Richtlijnen Grondbeleid’ is al af, zegt president Chandrikapersad Santokhi in een interview.

Zodra deze is afgekondigd zullen alle belanghebbenden zich hieraan dienen te houden. Eerder waren de ‘Richtlijnen Concessiebeleid’ door de regeringsraad goedgekeurd. Die worden nu omgezet in een resolutie. “Want, ondanks die richtlijnen is toch dat ding gebeurd”, zegt Santokhi doelende op de uitgifte van een concessie aan Goldline Mining om in West-Suriname nabij Apoera onder meer in de Corantijnrivier onder meer zand

en steenslag te winnen. Deze concessie is op 3 november door het staatshoofd voor zes maanden opgeschort.

Santokhi zegt dat het vraagstuk rond de uitgifte op het Sabakoe project is afgehandeld. Hij begrijpt niet waarom de vorige regering het project heeft gekocht, terwijl de staat zoveel domeinpercelen ter beschikking had. Het stuit hem daarom tegen de borst dat de percelen “op zo een misselijke wijze zijn gegeven aan mensen”.

De vorige regering heeft het Sabakoe project aanvankelijk met middelen uit het SLM-pensioenfonds voor twaalf miljoen euro gekocht. Echter, slechts de helft van het bedrag werd betaald en het pensioenfonds van Staatsolie werd

aangesproken om de resterende zes miljoen euro te betalen. Het geld voor de terugbetaling hield Staatsolie in van het dividend dat aan de staat moest worden uitgekeerd.

De percelen werden vorig jaar uitgegeven aan voornamelijk burgers die zijn gelieerd aan de coalitiepartijen Abop en VHP, waarbij meerdere personen meer dan één perceel kregen, onder wie ook assembleeleden.

Nadat het uitgifteschandaal naar buiten kwam gaf het staatshoofd instructies om de uitgifte terug te draaien, maar hij werd door minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) geïnformeerd dat dit op juridische problemen zou stuiten.

Hij heeft deze uitgifte toen middels een staatsbesluit voor een halfjaar opgeschort. Daarna volgden politieke gesprekken met vicepresident Ronnie Brunswijk hoe dit vraagstuk zou worden afgehandeld. Afgesproken werd dat iedereen die meer dan één perceel had gekregen slechts één mocht behouden. Door het ingrijpen van de president konden mensen geen zakendoen met de bank. Uiteindelijk keerden 140 percelen op het project terug in de boezem van de staat. Intussen zijn deze uitgegeven aan sociaal-maatschappelijke organisaties, mensen met een beperking, alleenstaande moeders en anderen die grondaanvragen bij GBB hadden liggen. Een heel klein deel is nog niet uitgegeven zegt de president. Ze zijn voor noodgevallen.

Een onderzoeksteam geleid door veiligheidsadviseur Humphrey Tjin Liep Shie werd aan het werk gezet om na te gaan wat zich precies had afgespeeld. Daarnaast was het Openbaar Ministerie (OM) vanwege de maatschappelijke verontwaardiging op eigen gezag een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar mogelijke strafbare feiten.

Santokhi valt erover dat uit gelederen van zijn eigen partij, de VHP, de indruk is gewekt als zou de minister van GBB niet hebben willen meewerken aan het strafrechtelijke onderzoek door geen informatie aan het OM te geven. De vork zit, aldus het staatshoofd, anders in de steel. De procureur-generaal heeft nimmer informatie of documenten aan Vorswijk of de regering gevraagd.

Het VHP-assembleelid Kishan Ramsukul had over deze kwestie vragen gesteld aan de regering en omdat het OM al bezig was met een strafrechtelijk onderzoek werd hij naar de pg verwezen om de stand van zaken over dat onderzoek te vernemen. Ramsukul stuurde daarop een brief naar het OM over deze zaak, waarop hij antwoord kreeg. In de media vertelde de parlementariër dat het OM hem heeft medegedeeld informatie te hebben opgevraagd maar niet te hebben gekregen.

Santokhi zegt dat de pg aan Ramsukul om nadere informatie had gevraagd aangezien hij de zaak onder haar aandacht had gebracht en had gezegd dat er een vermoedelijk strafbaar feit was gepleegd. “Aan hem is gevraagd om meer informatie te geven, niet aan de regering…Dati na a heri sani. Dit zijn geen correcte dingen. Geef open en eerlijk aan wat de pg je heeft gezegd. GBB heeft nooit een brief van de pg gehad, ook de president heeft nooit een brief gehad”, aldus de regeringsleider. Inmiddels heeft de regering ook het administratief-bestuurlijk dossier dat door de commissie-Tjin Liep Shie is aangelegd naar het OM gestuurd

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: PALU | WET RUIMTELIJKE ORDENING ONTBREEKT ESSENTIELE ELEMENTEN

| united news | Door: Redactie