
Rechtszekerheid voor bewoners Saramacca met uitreiking grondpapieren
| cds | Door: Redactie
Een deel van de bewoners van het district Saramacca heeft nu rechtszekerheid gekregen in de vorm van een bereidverklaring of beschikking. De uitreiking van deze grondpapieren vond plaats op donderdag 15 mei 2025, en werd gedaan door president Chandrikapersad Santokhi op het commissariaat van de districtscommissaris.
President Santokhi benadrukte dat er hard is gewerkt aan het oplossen van de grondproblemen. “Het is niet gemakkelijk geweest. Het grondprobleem is een groot probleem omdat het zekerheid geeft. Als je ziet dat gronden afgepakt worden, is het angstgevoel groot en dan ga je druk uitoefenen op de regering”, zei het staatshoofd.
Hij wees erop
De president gaf aan dat na 25 mei het werk doorgaat om de achterstanden verder in te lopen. Hij legde uit dat de eerste twee jaren moeilijk waren voor de regering met covid en de financiële crisis. “We waren beperkt in ons werk, maar in de drie jaren daarna, toen de situatie
Districtscommissaris van Saramacca, Mitchel Wongsodikromo, sprak van een bijzondere dag. “Het is bijzonder dat de president en de onderminister hier zijn voor de uitreiking van grondpapieren. Die grondpapieren brengen rechtszekerheid. Het biedt ook de kans om later een huis te bouwen, erop te werken en een veilige omgeving te creëren waar kinderen kunnen opgroeien. Aan het eind van de dag kan je zeggen dat het van jou is.”
De burgervader toonde zich tevreden met de aanpak van de regering. “Ik ben blij dat we een regering hebben die bewijst dat ze het meent met het volk. Niet alleen beloven, maar ook doen. Huisvesting is een mensenrecht en ik hoop dat ook anderen die wachten, in aanmerking komen”, aldus dc Wongsodikromo.
Volksvertegenwoordiger Mahinder Jogi herinnerde eraan dat in 2020 een inventarisatie is gemaakt van alle grondproblemen in Saramacca. “Het aantal was 1250. Dit is nu de zesde of zevende keer dat we stukken uitreiken. Er zijn zeker nog 200 gevallen die opgelost moeten worden, maar we laten ons niet tegenhouden. Laten we doorgaan met het goede werk. Deze regering is een regering die gaat voor zekerheid: voor het land, voor de burgers en voor de toekomst”, stelde hij.
Sieuwkoemar Ramsukul, onderminister van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), wees erop dat de achterstanden zo groot zijn dat een jaar niet voldoende is. ‘We praten over achterstanden van 30 tot 40 jaar. Toch is er al heel wat gedaan.” De onderminister legde uit dat de meeste mensen met de bereidverklaring naar de landmeter gaan om het perceel in te meten. Daarna moeten betalingen worden gedaan bij de Centrale Bank van Suriname. “De toewijzing en beschikking gebeuren binnen vier maanden via MI-GLIS. En als dat rond is, dan heb je een perceel. Zo wordt stap voor stap gewerkt aan het wegnemen van de achterstanden en het geven van zekerheid aan de burger.”
| cds | Door: Redactie