Rechters doen plaatsonderzoek bij Fort Zeelandia in verband met december moorden
| suriname herald | Door: Redactie
Op 23 november zal er een gerechtelijk plaats onderzoek oftewel een descente plaatsvinden in het Ford Zeelandia. Dit bepaalde het Hof van Justitie op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) in het 8 december strafproces. De behandeling van de strafzaak zal in het Fort worden voortgezet, waar de moorden hebben plaatsgevonden.
Op 23 november zullen rechters en leden van het OM zich oriënteren in het Fort. Bepaalde ruimtes zullen bekeken worden om na te gaan hoe groot bepaalde afstanden waren. Dit om beter inzicht te krijgen in de verschillende verklaringen die zijn afgelegd over de liquidaties. “Hoe geloofwaardig de verklaringen
Essed zegt dat de verklaring van Irwin Kanhai, de advocaat van hoofdverdachte Desi Bouterse, bijzonder is. Kanhai stelde dat uit de vonnissen van de vervolging niet bewezen is dat er sprake is van voorbedachten rade. Als Kanhai gelijk heeft en het bewezen is dat er geen voorbedachten rade is, dan is er geen sprake van moord.
Volgens Kanhai had er doodslag ten laste gelegd moeten worden. ”Juridisch is moord dus doodslag gepleegd met voorbedachten rade. De mensen
Essed meent dat de tenlastelegging ‘moord met voorbedachten rade’ overduidelijk is bewezen. Er is geen tegenbewijs aangevoerd. Iwan Dijksteel, Stephanus Dendoe en Ernst Gefferie zijn op 31 oktober verhoord door de kantonrechter.
Opmerkelijk is dat de verdachte Gefferie tijdens zijn verhoor terugkwam op zijn eerder afgelegde verklaringen. Hij zou eerder gezegd hebben dat hij niet bij de schietoefeningen van 7 december aanwezig was. Op 8 en 9 december zijn de vijftien vooraanstaande Surinamers vermoord.
Essed zegt dat het per vergissing zou zijn dat deze verdachte Gefferie voor de rechter heeft beweerd dat hij wel in het Fort was. Gefferie is op twee momenten tijdens zijn verhoor geconfronteerd met het feit dat hij andere verklaringen aflegde dan hij voorheen heeft gedaan.
De raadsman van de nabestaanden zegt dat de verklaringen van Gefferie niet zo geloofwaardig overkomen. De advocaat geeft aan dat er wel sprake is van voorbedachten rade, omdat vooral de hoofdverdachte gesteld zou hebben dat het bekend was dat de slachtoffers bezig waren met een plan. Dit zou volgens de advocaat bewijs zijn dat er nagedacht is over zaken voordat de moorden plaatsvonden. “Wat mij betreft, is de verdediging er niet in geslaagd om aannemelijk te maken dat er geen voorbedachten rade was”, aldus Essed.
Bouterse is eerder gevonnist tot twintig jaar cel, Dijksteel en Gefferie kregen vijftien jaar cel opgelegd terwijl Dendoe tien jaar moet brommen. De zaak wordt nu in hoger beroep behandeld.
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| suriname herald | Door: Redactie