Raoul Hellings: “Als je als een stront behandeld wordt dan na a stront san i presteer”
| waterkant | Door: Redactie
NPS’er en oud-politiebondvoorzitter Raoul Hellings stelt dat ministers die zich als varkens gedragen tegenover de Surinaamse samenleving, geen hoffelijke behandeling hoeven te verwachten wanneer hun zittingstermijn is verstreken.
“Mensen als Amoksi, wanneer ze minister af zijn, hoeven ze niet te verwachten dat ze een hoffelijke behandeling gaan krijgen. Als je als minister als een varken gedraagt tegen die samenleving, moet je niet verwachten dat wanneer je minister af bent je dan een hoffelijke behandeling gaat krijgen. Riad moet ook niet verwachten dat wanneer hij minister af is, dat hij een hoffelijke behandeling gaat krijgen. Als je als een stront behandeld wordt
In de uitzending afgelopen donderdag werd er gesproken over de behandeling die ministers krijgen na het einde van hun zittingstermijn, waarbij veel deuren vaak dicht voor hen gaan of dat zij opzettelijk worden gepest.
Bakana Tori presentator Clifton Limburg probeerde hem direct tot orde te roepen en vroeg Hellings om deze uitspraak te corrigeren aangezien hij niet vond dat minister Amoksi zich als een varken gedraagt. Hellings stelde dat hij niet gezegd heeft dat Amoksi zich als een varken gedraagt, maar het slechts in het algemeen gehad heeft
Volgens de NPS’er vergeten mensen die eenmaal in een politieke functie zitten vaak dat ze eens ook tot de groep van normale burgers behoorden. “En die rancune begint daar en dan verwacht je dat wanneer je minister af bent dat je dan met fluwelen handschoenen zal worden aangepakt. Niemand die geen goed werk heeft verricht kan zich in Suriname erop beroepen dat hij na zijn termijn een hoffelijke behandeling zal krijgen”, aldus de politicus.
Eén van de gewezen ministers die volgens Hellings wel een goede job heeft gedaan is Clifford Marica die van 12 augustus 2000 tot 25 april 2006 minister was van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) en van 25 april 2006 tot augustus 2010 minister van Handel en Industrie (HI). Ook de manier waarop Marica als minister met de samenleving communiceerde verdient volgens de NPS’er een pluimpje.
“Surinamers vragen niet veel. Surinamers vragen dat je ze op een respectvolle manier behandeld. Maar het moment dat dat niet meer het geval is dan moet je verwachten dat het anders gaat”, aldus de politicus, die overigens vindt dat ministers na hun zittingstermijn elders werk moeten gaan zoeken en niet levenslang door de staat moeten worden verzorgd.
Hij is er zelf voorstander van dat in de komende vijf jaren bepaalde toelages van privileges van politieke ambtsdragers en parlementariërs worden bevroren, omdat het land dit niet kan dragen.
“Het volk heeft zoveel offers gebracht, maar hoeveel offers hebben die ambtsdragers gebracht? Hebben ze gesnoeid in hun privileges? Hebben ze gezegd dat ze in plaats van die olieslurpende auto’s nu gewoon een Toyota Ist, Kia Picanto, dus een zuinige auto gaan rijden?
Nee. Je ziet juist dat er nieuwe auto’s voor het kabinet van de president worden gekocht. Je ziet mensen met zoveel lijfwachten, ze krijgen zoveel belkaarten, internetverbindingen. Bijna wil je denken dat het eten wat ze thuis eten ook op conto van de Staat gebeurd. En die dingen zijn een enorme kostenpost voor de staatsbegroting. En als je zegt dat we door die zure appel moeten bijten…wel je bent daar als leider. Take the lead en laat de bevolking in je kielzog zijn. Lead by example”, aldus de NPS’er.
| waterkant | Door: Redactie