
President decoreert 10 personen in Nederland
| starnieuws | Door: Redactie
Van l-r: Gerard Essed; Salomon Kroonenberg; Lachman Soedamah; Roy Khemradj; ambassadeur Rajendre Khargi; Chander Mahabier; Humphrey Kanhai; Ronald Smit; Cees Verschoor; Reinier Kromopawiro en Sham Hira. (Foto: © Hans Lachman)
Op de Surinaamse ambassade in Den Haag vond vanmorgen de decoratieplechtigheid plaats van Nederlanders en Nederlandse Surinamers. Zij hebben zich op buitengewone of bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Republiek Suriname of de Surinaamse gemeenschap, zowel beide landen.
Ambassadeur Rajendre Khargi reikte namens president Chan Santokhi de hoogste onderscheiding uit – Commandeur in de Ere-Orde van de Gele Ster – aan chirurg dr. Chander Mahabier, die onder meer met zijn stichting
Na afloop van de stijlvolle ceremonie kregen de gedecoreerden tijdens het informele samenzijn ook de felicitaties van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, die net op de ambassade was gearriveerd van een buitenlandse reis.
De uitreiking van de onderscheiding was ter gelegenheid van de viering van de onafhankelijkheidsdag, 25 november vorig jaar, maar de ceremonie in Nederland kon pas vandaag plaatsvinden omdat de tien oorkonden (op naam) en de bijbehorende decoraties een lange reis hadden gemaakt voordat ze op de ambassade in Den Haag terechtkwamen.
De
Behalve Chander Mahabier kregen ook twee andere Surinaamse specialisten een hoge onderscheiding – Officier in de Ere-Orde van de Palm. Het gaat om prof. Humphrey Kanhai (gynaecoloog), emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, en om prof. Gerard Essed, ook gynaecoloog, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht en parttime aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar hij vrijwillig trainingen verzorgt aan de medische faculteit.
In een kort dankwoord droeg prof. Kanhai, die twee tot drie keer per jaar naar Suriname reist voor het opleiden en trainen van gezondheidswerkers in zijn discipline, zijn onderscheiding op aan “al die verpleegsters, vroedvrouwen en verloskundigen die ervoor hebben gekozen Suriname niet te verlaten.”
Wetenschappelijke verdiensten voor de Republiek Suriname heeft emeritus hoogleraar prof. Salomon Kroonenberg. Tot 2009 was hij hoogleraar toegepaste geologie aan de TU Delft en in zijn werkzame leven heeft hij veel (promotie)onderzoek gedaan in Suriname, waar hij onder meer heeft gewerkt aan de geologische kaart van Suriname – onder meer met de vorig jaar overleden prof. Theo Wong – en aan de professionalisering van de GMD, de Geologische Mijnbouwkundige Dienst. Kroonenberg is al jaren buitengewoon hoogleraar aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en is nu Officier in de Ere-Orde van de Palm.
Op maatschappelijk, sociaal en cultureel gebied, alsmede op het gebied van Surinaams erfgoed, kreeg Sham Hira een eremedaille in goud. “Het is een blijk van waardering voor het sociaal-culturele werk van de afgelopen twintig jaren op het gebied van o.a. muziek en liefdadigheidswerk. Maar ook als ‘hoeder’ van culturele aspecten uit onze mooie Surinaams-Hindoestaanse cultuur,” schrijft hij op zijn Facebookpagina.
Ronald Smit, uitgever van LM Publishers in Edam, die liefdevol en bevlogen vele Surinaamse auteurs heeft begeleid in het uitbrengen van hun boek bij LM Publishers – onder meer mijn biografie van Fran Essed – is Ridder geworden in de Ere-Orde van de Palm. Over boeken gesproken: ik maakte kennis met Reinier Kromopawiro, geboren op de voormalige koffieplantage Reijnsdorp (Bakkie), met grote verdiensten voor het behoud van Javaans erfgoed. Hij publiceerde Watrasé (2017), Ik leer Javaans (2020) en Simbah (2022). De heer Kromopawiro is Officier in de Ere-Orde van de Palm.
Cees Verschoor, Ridder in de Ere-Orde van de Gele Ster, heeft veel gedaan voor de Surinaams-Hindostaanse gemeenschap in de regio Rijnmond. Hij heeft onder meer lesmateriaal ontwikkeld voor de Shri Saraswatieschool in Rotterdam, dat een vertaalslag heeft gekregen in Suriname met een kinderproject. Mr. Lachman Soedamah, Ridder in de Ere-Orde van de Palm, werd gewaardeerd voor zijn jarenlange inzet voor onder meer de Surinaamse gemeenschap in Amsterdam en omstreken, als sociaal advocaat, “een liefhebber van moeilijke gevallen,” zei de ambassadeur, “die de grens van recht en onrecht opzoekt.” Soedamah promoveerde in 2014 op een onderzoek naar de Surinaamse grenskwesties.
Als hekkensluiter volsta ik met de vermelding dat ik na 25 jaar ben bevorderd van Ridder naar Officier in de Ere-Orde van de Gele Ster, voor mijn verdiensten op journalistiek gebied aan beide kanten van de oceaan. De ambassadeur was vooral onder de indruk van mijn laatste publicatie, de biografie van dr.ir. Frank Essed.
roy.khemradj@gmail.com
| starnieuws | Door: Redactie