• zondag 24 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Raghoebarsing: “Looncorrectie ambtenaren niet als oorzaak zien voor forse wisselkoersstijging”

| waterkant | Door: Redactie

De recente looncorrectie voor ambtenaren is volgens minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning niet de reden voor de forse stijging van de wisselkoersen in Suriname.

“De mensen die denken dat het door die looncorrectie kan zijn gekomen…nee. Wat die looncorrectie betreft hebben alle ministeries zich zeer correct aan de afspraak gehouden om budget neutraal, binnen de begroting, de salarissen te verbeteren. Dus geen verstoringen”, zei de bewindsman donderdag op een Regeringsraadpersconferentie.

De waarde van de Surinaamse Dollar (SRD) is de afgelopen weken enorm gedaald doordat de wisselkoersen zijn gestegen. Deze stijging heeft ook invloed op de douanekoersen met als gevolg ook

de prijzen in de winkels. De cambiokoers voor de verkoop van USD bedraagt tussen de 35,80 en 36 SRD. De euro wordt tussen de 37,80 en 38 SRD verkocht.

Raghoebarsing benadrukte dat er geen enkele reden is waarom de koers omhoog gaat, omdat er geen verstoringen zijn geweest in de geldhoeveelheden die door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in omloop zijn gebracht.

Opmerkelijk volgens hem is ook dat de samenleving niet in paniek is geraakt. Kennelijk vanwege het vertrouwen dat er in de regering is. “Er is geen reden voor paniek. Je ziet ook in de inflatie van september dat dat

heel beheerst is gebleven. De stijging van de koers in september heeft zich niet vertaald in prijsstijgingen. De verdiensten van dollars zijn er. De exportopbrengsten zijn er wel, maar komen niet beschikbaar in de markt.

De afspraak is dat exporteurs 100% van hun USD en Euro exportopbrengsten naar Suriname terugbrengt, op zijn eigen bankrekening houdt en daarvan 35% verkoopt aan die bank. Zodat die bank die dollars beschikbaar kan stellen aan die gemeenschap. Voor import van medicamenten, schoolbenodigdheden, textiel en kleding, auto’s, alles”, aldus de minister.

In de Regeringsraadvergadering van woensdag is de Retentie monitoringsunit weer ingesteld. Deze unit moet erop toezien dat alle dollars naar Suriname komen en een deel daarvan in de markt terechtkomt. Verder heeft de Deviezencommissie alle exporteurs aangeschreven en gewezen op deze regel. 50 exporteurs hebben een brief gekregen, maar 20 daarvan hebben niet hierop gereageerd. Voor deze 20 exporteurs is aan de procureur-generaal gevraagd voor juridische assistentie.

Volgens CBvS-governor Maurice Roemer moet worden afgedwongen dat exporteurs deze regel nakomen, waardoor er voldoende vreemde valuta beschikbaar is in de markt. Ook zouden mensen niet onnodig hun SRD’s moeten omzetten in vreemde valuta, omdat de vraag hierdoor toeneemt met als gevolg de koersstijging. Op basis van het gevoerde beleid ziet hij geen reden dat de koersen verder toenemen.

“Het probleem is dat het moment die trigger komt dat er meer vraag is dan aanbod, dan begint de situatie te ontstaan dat wij allemaal beginnen te denken dat wij onze SRD’s moeten gaan omzetten in een vreemde munt. En dat is nu ook aan de gang. We zien ook dat er in de valutamarkt belangrijke partijen zijn.

Dat zijn de importeurs, oliemaatschappijen en de andere grote groep…de overigen, waaronder gezinshuishoudingen en bedrijfshuishoudingen die niet importeren, maar wel behoefte hebben om vanwege voorzorgs- en transactiemotief valuta te kopen en bewaren. Want wij als CBvS zien dat die dollarisatie is toegenomen en het blijkt van onze accounthouders bij de banken dat bijna 80% in vreemde valuta is. Dat is dus heel hoog”, aldus de governor.

 

| waterkant | Door: Redactie