Sanjay Gaurisankar, hoofd van de afdeling Financiële Markten van de Centrale Bank van Suriname
Een daling van de consumentenprijs vanwege de huidige koersontwikkeling zal zich niet meteen inzetten. Volgens Sanjay Gaurisankar, hoofd van de afdeling Financiële Markten van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) verwacht dat prijsdalingen zich op termijn zullen voordoen. Hij erkent dat bij wisselkoersstijgingen die prijzen meteen omhooggaan, maar dat dit andersom niet gebeurt. De Bankfunctionaris meent dat dit te maken heeft met de opstelling van handelaren, maar voegt eraan toe dat er ook meerdere reden hieraan ten grondslag liggen.
Vaak wordt door ondernemers c.q. handelaren aangehaald dat
zij hun goederen tegen een hogere koers hebben aangeschaft en dus niet tegen een lagere koers kunnen verkopen. Ook wordt door hen aangegeven dat prijzen bij koersdaling pas kunnen worden aangepast wanneer nieuwe voorraden tegen de lage koers zijn aangeschaft. Gaurisankar: “Dat kan betekenen dat het effect van een wisselkoersdaling niet direct gaat optreden, maar op termijn. En dat zou eigenlijk het voordeel moeten zijn van een wisselkoersdaling, maar dat voordeel gaan we waarschijnlijk in een later stadium merken.”
De Bankfunctionaris zegt dat een heel snelle wisselkoersdaling ook een groot risico is voor de exportsector, omdat dit van invloed is op
de kosten van een exportbedrijf. “De economie draait in feite op een ander prijsniveau en wanneer deze drop plaatsvindt, betekent het dus dat zo een exportbedrijf eigenlijk niet meer in SRD gaat krijgen voor zijn exportdollars, maar zijn kosten zijn nog steeds op een bepaald niveau”, aldus Gaurisankar. “Dus voor de exportsector herbergt het wel grote risico’s en heel veel landen zijn zeer afhankelijk van de exportdollars”, voegt hij eraan toe. De Centrale Bank van Suriname let daarom ook op de mate waarin de koersdaling plaatsvindt. (CDS)