• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Santokhi op St. Vincent & the Grenadines voor CELAC-top

| dagblad suriname | Door: Redactie

President Chandrikapersad Santokhi is vandaag, vrijdag 1 maart, met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking aangekomen op St.Vincent & the Grenadines voor het bijwonen van de 8e top van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen (CELAC).

De prresident zal de standpunten en belangen van Suriname op het gebied van economie, politiek en sociale kwesties delen met andere landen in de regio.

Tijdens de top zal, aldus president Santokhi, samen met andere landen gewerkt worden aan oplossingen voor gemeenschappelijke uitdagingen, met speciale aandacht voor politieke stabiliteit, veiligheid, migratie en klimaatkwesties.

Samen met regionale partners wordt

gestreefd naar een veerkrachtige en duurzame toekomst voor alle landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Aan het einde van de 8e top zal St. Vincent & the Grenadines het presidentschap van CELAC aan Honduras overdragen, wiens president Xiomara Castro de regionale groep een jaar lang zal leiden.

António Guterres

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, heeft beloofd de kwestie van de crisis in Haïti ter sprake te brengen tijdens de top van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten.“Het is niet aan mij om de agenda van CELAC te definiëren, maar twee dingen die ik kan garanderen zijn dat twee

kwesties door mij heel duidelijk ter sprake zullen worden gebracht tijdens mijn interventie morgen”, zei de secretaris-generaal donderdagavond tegen verslaggevers op de internationale luchthaven van Argyle.

De moord op president Jovenel Moïse in 2021 resulteerde in een intensivering van het bendegeweld en een verergering van de humanitaire crisis in het land. Uit rapporten van het International Rescue Committee (IRC) blijkt dat meer dan 200.000 mensen intern ontheemd zijn geraakt.

De premier van Haïti, Ariel Henry, zei onlangs dat hij zich ertoe heeft verbonden om vóór 31 augustus 2025 algemene verkiezingen te houden. Tijdens een regionale top die deze week in Guyana werd gehouden, beloofde de Caribische Gemeenschap (CARICOM) een beoordelingsteam te sturen om de electorale behoeften te evalueren door 31 maart van dit jaar.

In antwoord op vragen van verslaggevers zei secretaris-generaal Guterres dat een solide politieke oplossing de sleutel is tot het bewerkstelligen van stabiliteit.

“Er was enige vooruitgang met de instelling van de Presidentiële Raad, er werden meer checks and balances ingesteld en de planning van de verkiezingen. Het probleem waarvan we er absoluut zeker van moeten zijn dat het is opgelost, is de implementatie, en dat de zaken niet worden uitgesteld of dat niemand blijft slepen. Laten we duidelijk zijn: je kunt zoveel mogelijk politiekorpsen op Haïti plaatsen, maar als er geen politieke oplossing is, zal het probleem niet worden opgelost.”

| dagblad suriname | Door: Redactie