• zaterdag 20 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Piet Wortel noemt naam van Brunswijk bij Nederlandse politie

| ABCSuriname | Door: Redactie

Piet Wortel, die wordt gezien als een grote speler in de wereldwijde drugshandel, noemde de naam van vicepresident Ronnie Brunswijk bij de politie, toen hij ondervraagd werd over grote hoeveelheden goud dat hij in zijn bezit zou hebben gehad. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag. Wortel had voor miljoenen aan goud in zijn villa in Suriname liggen. Er werd echter nooit een kilo van gevonden, omdat hij volgens de Nederlandse justitie vlak voor een politie-inval werd getipt.

Wortel zei in zijn verklaring bij de politie dat hij het goud voor Brunswijk moest verkopen. De verkoop van het goud lukte niet, waarna

Wortel weer nieuwe zogeheten goudstaven zou hebben ontvangen. De officier van justitie noemt het hele verhaal tijdens een recente zitting bij de rechtbank in Rotterdam ‘hoogst ongeloofwaardig’.

Dat hij miljoenen aan goud tot zijn beschikking had, zou onder andere blijken uit foto’s. Zowel half mei als vorig jaar vielen opsporingsdiensten binnen bij de woning van Wortel in Suriname in de hoop het edelmetaal te vinden. Zonder succes. ‘Daags voor de doorzoeking werden die uit het huis gehaald’, klonk de frustratie bij de officier van justitie onlangs tijdens de zitting. ‘Blijkbaar kan de verdachte interveniëren in het justitiële proces in Suriname.’

Oftewel, het

OM is ervan overtuigd dat Wortel en zijn omgeving werden getipt over de doorzoeking, dat er een lek is bij de autoriteiten. Zo werd er tijdens de doorzoeking een vertrouwelijk document in het huis van Wortel gevonden. Het ging om het antwoord van de Surinaamse autoriteiten op het officiële rechtshulpverzoek van Nederland voor de doorzoeking.

De Nederlandse justitie beschouwt Wortel als een sleutelspeler in de internationale cocaïnehandel, waarvoor hij in 2014 werd veroordeeld. Hij wordt verder verdacht van betrokkenheid bij twee liquidaties. Nadat een partij drugs zou zijn gestolen zou Wortel opdracht hebben gegeven om de twee rippers te vermoorden. Maar het bewijs in die zaak lijkt wankel en bestond vooral uit verklaringen van criminele informanten. In maart zag de rechtbank te weinig aanknopingspunten om hem nog langer in voorarrest te houden.

Maar nog voordat Wortel het Huis van Bewaring kon verlaten werd hij opnieuw opgepakt. Dit keer op verdenking van de huidige zaak rond witwassen. Het lijkt een noodgreep van de Nederlandse justitie om te voorkomen dat de Surinamer op vrije voeten zou komen en mogelijk het land uit zou vluchten.

Wortel was vorige week in de rechtbank gefrustreerd over de verklaringen van de criminele informanten. ,,Het zijn keiharde leugens en ze blijven maar komen. Ik word er radeloos van, ik zit al zo lang vast”, zei hij tegen de rechters. “Ik vraag u om mijn leven weer terug te geven.” Het verhaal van hem, en zijn advocaat Ruud van Boom, leidde niet tot zijn vrijheid. Wortel blijft in ieder geval nog drie maanden langer in de cel.

| ABCSuriname | Door: Redactie