• woensdag 20 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ook derde prik voor oudste ouderen: ‘oppepper van immuunsysteem’

| het parool | Door: Niels Klaassen

Vanaf november komen Nederlandse ouderen in aanmerking voor een derde inenting tegen het coronavirus. De ‘oudste ouderen’ zijn waarschijnlijk als eerste aan de beurt voor deze ‘oppepper van het immuunsysteem’. Begin november worden de details bekend gemaakt.

Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid dinsdag gemeld na ministerieel coronaberaad. Momenteel kunnen alleen mensen met een verzwakt immuunsysteem een derde inenting krijgen, maar het kabinet maakt die groep groter. “We gaan starten met de boostercampagne, dan denk je met name aan de oudste ouderen. Bij hen nemen de antistoffen als eerste licht af. Een derde prik kan dan een

oppepper zijn voor het immuunsysteem. Je wil niet weer zoveel problemen in verpleeghuizen hebben,” zei De Jonge.

 

Na advies van het RIVM en de Gezondheidsraad hakt het kabinet hierover begin november de knoop door. 5 november is er weer een coronapersconferentie. Het liefst zou het demissionaire kabinet dan de laatste restricties - nachthoreca, bezoekrestricties bij evenementen en de coronapas - in één klap overboord gooien, maar dat zal vermoedelijk niet lukken.

“Alle cijfers stijgen weer wat,” zei De Jonge. Niet alleen het dagelijkse aantal infecties, maar ook de ziekenhuisopnames. Daarom gaat De Jonge er vanuit dat Nederland nog

wat langer aan de coronatoegangsbewijzen vast zit. Die maken het mogelijk dat veel van het sociale leven kan doorgaan. “Dus daar zullen we voorlopig echt nog even mee moeten werken, verwacht ik. Ik denk niet dat we begin november al dik boven de negentig procent zitten met onze vaccinatiegraad.”

Coronapas light

Vrijdag lekte al uit dat de coronapas nog niet snel de prullenbak in kan. Toen kwamen de adviseurs van het Outbreak Management Team bijeen om de epidemiologische stand van zaken te bespreken.

Het aantal infecties stijgt na weken stabilisatie weer, het is vooral de vraag of de druk op de ziekenhuizen nog zal toenemen. De vaccins beschermen in hoge mate tegen ernstige ziekte en overlijden, dus een stijging van het aantal besmettingen is lang niet zo zorgwekkend als in het begin van de pandemie. Inmiddels is ruim acht op de tien Nederlanders van 12 jaar of ouder volledig ingeënt.

Hoewel Nederland nog wat langer vast zit aan de coronapas kan wel een ‘light-versie’ van het toegangsbewijs overwogen worden. Nu moet bij ieder koffietentje en voetbalkantine ook een QR-code getoond worden. De vraag is of dat nodig blijft, stelde De Jonge vrijdag: “Als cijfers laag blijven, kan je op minder plekken, of op een andere manier omgaan met de coronabewijzen.”

Biblebelt coronahaard

Het kabinet wil wel ‘in overleg’ blijven met gebieden waar de infectieaantallen harder oplopen. In de Biblebelt stijgt het aantal besmettingen sneller dan elders: Staphorst telt met een van de laagste vaccinatiegraden van het land momenteel erg veel besmettingen. In de afgelopen week zijn 225 inwoners positief getest, bijna evenveel als in Utrecht, dat twintig keer zo veel inwoners heeft.

De Jonge vindt dat de graad ‘nog hoger moet’: “De epidemie gaat nu met name rond onder niet-gevaccineerden. In grote steden, onder jongeren, en in de Biblebelt. Daar moeten we dus extra ons best doen om die vaccinatiegraad op te krikken.” Vanwege de vele nieuwe gevallen is in Staphorst vandaag een tijdelijke testlocatie geopend.

 

| het parool | Door: Niels Klaassen