• zaterdag 25 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ONZEKERHEID ROND VEE-IMPORT EN HERVORMINGEN IN VEETEELTSECTOR SURINAME

| dagblad de west | Door: Redactie

Mukesh Ramlagan, voorzitter van de Veehouders Bond Suriname (VBS), heeft recent een aantal belangrijke onderwerpen besproken, die van invloed zijn op de vee- en landbouwsector in Suriname. Hierin kwamen communicatie met een contactpersoon in Nederland, de situatie rond importplannen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), en de betrokkenheid van invloedrijke ondernemers aan bod.

Communicatie met Nederland

Ramlagan gaf aan dat hij in contact stond met een persoon in Nederland over lopende kwesties in de vee-industrie, maar kon hieromtrent geen details vrijgeven, vanwege een vertrouwelijkheidsovereenkomst. Hoewel er een recente bijeenkomst was geweest, ontbrak het hem aan informatie over de uitkomst.

Ramlagan drong aan op duidelijkheid van zijn Nederlandse contactpersoon, zodat hij de situatie verder kan toelichten in een formele brief. Daarnaast onderstreepte hij het belang van bewijs, voordat er informatie wordt gedeeld.

Volgens Ramlagan is het essentieel om harde feiten aan te leveren en benadrukte hij dat hij over dergelijke bewijzen beschikt met betrekking tot de invoer van vee.

Plannen van LVV en de rol van ondernemers

Het ministerie van LVV had vorig jaar plannen bekendgemaakt om 1.500 melkkoeien en 1.000 slachtkoeien te importeren uit Brazilië. De eerste koeien zouden binnen afzienbare tijd in Suriname arriveren. Dit plan is echter niet uitgevoerd. Volgens

Ramlagan probeert LVV nu de productie van melk- en slachtvee in Suriname te stimuleren en schijnt het ministerie samen te werken met invloedrijke ondernemers, mogelijk met het oog op een herstructurering en of overname van de sector.

Ramlagan benadrukte het belang van eerlijke prijzen voor veeproducten zoals schapen en stieren. Hij verklaarde dat de VBS bedrijven zou ondersteunen die prioriteit geven aan redelijke prijzen en eerlijke handelspraktijken binnen de vrije markt.

Lopende onderhandelingen en rechtszaken

Ramlagan: ‘’Natuurlijk, ik pas de paragraaf aan om anonimiteit te waarborgen.’’ Hier is de herziening:

De voorzitter meldde dat hij gesprekken had gevoerd met betrokkenen over specifieke zaken rond LVV. Hierbij werd ook verwezen naar mogelijke juridische stappen tegen het ministerie, waarbij advocaten zich voorbereiden op verdere actie. Ook onthulde Ramlagan dat er sprake was van betalingen aan personen in Brazilië, in verband met de verkoop van vee. Dit heeft geleid tot plannen om meer vee aan te schaffen, waaronder melkkoeien, slachtkoeien, schapen en geiten. Ramlagan benadrukte echter dat lopende kwesties eerst opgelost moeten worden, voordat verdere stappen kunnen worden gezet.

Toekomst van de sector

Ramlagan gaf aan, dat er in de toekomst mogelijk rechtszaken zullen volgen. Hoewel hij geen zekerheid kon bieden over de richting die het ministerie en de sector zullen nemen, sprak hij zijn intentie uit om transparanter te zijn, zodra de tijd rijp is.

Conclusie

De verklaringen van Mukesh Ramlagan wijzen op een complexe situatie waarin importplannen stagneren en de vee-industrie, zich thans in een onzekere fase bevindt. Met betrokkenheid van ondernemers en mogelijke juridische stappen lijkt de toekomst van de sector af te hangen van de mate van samenwerking en structurele oplossingen. Ramlagans oproep voor eerlijkheid, bewijs, en herziening van plannen reflecteert de uitdagingen waarmee de vee- en landbouwsector momenteel te maken heeft in Suriname.

| dagblad de west | Door: Redactie