• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ILLEGALE GOUDWINNING EN DE ENORME GEVOLGEN

| | Door: Redactie

De wereldwijde illegale mijnbouw is enorm en heeft naar schatting een waarde van tussen de USD 12 miljard en USD 48 miljard. Voor veel arme landen is er de hoop dat illegale mijnbouw en handel kunnen helpen werk en inkomens te genereren. De realiteit is echter vaak dat dergelijke activiteiten bijdragen aan ernstige mensenrechtenschendingen, conflicten en aantasting van het milieu”, aldus het rapport van de High-Level Working Group, getiteld: ‘Climate Change and Illicit Economic Activities’.

Dit rapport is het derde deel van de Global Americans-serie over klimaatverandering in het Caribisch gebied. Volgens de Wereldbank, is artisanale en kleinschalige mijnbouw (ASM), de

belangrijkste bron van werkgelegenheid voor ten minste 45 miljoen mensen in 80 landen wereldwijd. In Suriname wordt geschat dat meer dan twee derde van de goudwinning afkomstig is van ASM-operaties, met 30.000 tot 40.000 illegale goudzoekers die actief zijn in het binnenland van het land, velen van hen uit Brazilië. Gemeenschappen hebben te maken met barre arbeidsomstandigheden, het risico op kwikvergiftiging, slechte sanitaire voorzieningen, toenemende ziektes zoals malaria en meer geweld en prostitutie.

“De regering van Suriname is officieel tegen illegale drugshandel, maar haar praktische vermogen om drugshandelaren te arresteren en te vervolgen wordt belemmerd door drugsgerelateerde corruptie, bureaucratische hindernissen en

het gebrek aan van financiële en materiële middelen. In Frans-Guyana en Suriname zijn uitgebreide netwerken van dwangarbeid gevonden, samen met kinderarbeid die verband houdt met binnenlandse illegale goudmarkten. Seksuele slavernij komt ook veel voor in de illegale mijnsteden. Blootstellingen en risicofactoren Guyana en Suriname, hebben beide de noodzaak erkend om kwikvergiftiging aan te pakken, aangezien kwik een belangrijke vervuiler blijft in het achterland van beide landen en een negatieve invloed heeft op de gezondheid en ecosystemen van de lokale bevolking”, aldus de Vereniging van Economisten (VES) in haar laatste editie van INZICHT.

Illegaal loggen 

“Belize, Guyana en Suriname bevatten enkele van de meest uitgestrekte bosgebieden ter wereld als percentage van het landoppervlak. Hun bossen staan echter onder druk door illegale houtkap. Van georganiseerde criminele groepen is bekend dat ze frauduleuze vergunningen gebruiken, houtsoorten verkeert aangeven, ambtenaren omkopen als begeleiders om door controlepunten te navigeren, officiële documenten vervalsen. De grootste importeur van illegaal hout ter wereld is China, waar geen wetgeving op dit gebied bestaat”, stelt de VES. De grote vraag naar houtproducten heeft geleid tot ontbossing, vooral in tropische bosgebieden. “Afgezien van de ecologische nadelen van wanbeheer en ontbossing van bossen, schat de Wereldbank dat regeringen wereldwijd tussen USD 6 miljard en USD 9 miljard aan jaarlijkse belastinginkomsten verliezen door illegale houtkap.”

Stroperij 

De VES stelt ook, dat stroperij in het wild een vernietiging vormt van het algemene milieu en wordt gedreven door de vraag naar exotische dieren of delen van dieren. “De wereldwijde jaarlijkse waarde van de handel in wilde dieren wordt geschat tussen USD 5 miljard en USD 23 miljard. Suriname en Guyana zijn het meest actief in het exporteren van grote aantallen legale wilde dieren. De exportquota voor Suriname in 2016 omvatten 3.600 oranje vleugelige Amazone-papegaaien, 100 scharlaken ara’s, 1866 vervende pijlkikkers, 1.010 boa constrictors en 1.000 doodshoofdaapjes. Conversation International Suriname (CIS), merkte de uitdaging op van legale export van wilde dieren: “Legale export vergemakkelijkt vaak de handel in wilde dieren. Surinames lijst van prioritaire soorten voor verbeterde beschermingsinspanningen omvat jaguars, ocelotten, poema’s, tapirs, reuzenotters, zwarte slingerapen en blauwwangige Amazone-papegaaien. Jaguars worden bijzonder bedreigd door de handel in wilde dieren. Traditioneel werden jaguartanden, schedels en huiden als trofeeën beschouwd en hadden ze religieuze waarde in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. In de afgelopen jaren is er echter een smokkelroute ontstaan naar China, waar onderdelen van jaguar worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om artritispijn te verlichten, de algemene gezondheid te verbeteren en de seksuele potentie te vergroten.”

Aanbevelingen

Naar aanleiding van deze informatie, heeft de VES enkele aanbevelingen uit het rapport gepubliceerd in haar laatste editie INZICHT, onder andere om bij het aanpakken van de illegale handel in goud en hout, meer gebruik te maken van technologische vooruitgang en de traceerbaarheidssystemen te versterken, onder andere door de vereisten voor exportdocumenten aan te scherpen om de legale oorsprong van goud en hout te helpen verzekeren vanaf het punt van goudwinning en houtoogst tot export.

Verder is aanbevolen, dat voor alle gebieden van milieucriminaliteit moeten nationale regeringen de tijdigheid, toepassing en publicatie van effectieve sancties en andere afschrikmiddelen verbeteren. In het bijzonder het maatschappelijk middenveld en ngo’s die zich richten op het milieu, spelen een belangrijke rol bij het onderzoeken en blootleggen van schijnbaar onwettig gedrag en bij het overtuigen van openbare aanklagers om in te grijpen. Een grotere betrokkenheid tussen inheemse groepen en externe organisaties kan helpen om lokale habitats op een gezonde en rechtvaardige manier in stand te houden.

Daarbij wordt gesteld, dat voor het tegengaan van illegale houtkap is transparantie en openbaarmaking van groot belang evenals de implementatie van elektronische houtvolgsystemen; het vergroten van de transparantie bij de handhaving van bosbouwwetten door online openbare bosexploitatieplannen, inspectierapporten en sanctieresoluties te plaatsen; en het verbeteren van de timing van inspecties na de oogst, zodat autoriteiten illegaal gekapt hout kunnen opsporen voordat het wordt geëxporteerd. Tot slot wordt aanbevolen, dat specifieke maatregelen om IOO-daders aan te pakken zouden opleidingen voor haveninspecteurs en douanebeambten moeten omvatten, de transparante aanleg van haveninfrastructuur met betere weeg- en volgmogelijkheden, en financiering om politieoptreden en afschrikking te bevorderen.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| | Door: Redactie