• zondag 13 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ONTSLAG SPOOKAMBTENAREN KAN SALARISVERHOGING BETEKENEN VOOR ACTIEVE AMBTENAREN

| united news | Door: Redactie

Foto: Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Anastasia Guscina, het hoofd van de IMF-missie voor Suriname.

Anastasia Guscina, het hoofd van de IMF-missie voor Suriname, heeft haar lof uitgesproken over de recente wijziging van de personeelswet die het ontslag van spookambtenaren mogelijk maakt.

Volgens haar kan deze maatregel aanzienlijke voordelen bieden, waaronder een mogelijke salarisverhoging van 15 procent voor actieve ambtenaren, mits alle spookambtenaren snel worden ontslagen.

Spookambtenaren zijn ambtenaren die formeel zijn ingeschreven maar geen daadwerkelijke productieve bijdrage leveren aan de samenleving. Het IMF beschouwt deze situatie als een financiële last voor de staatskas en als een obstakel voor de ontwikkeling van

het land. Guscina schat dat er momenteel meer dan 5000 spookambtenaren in Suriname zijn.

Hoewel het IMF het belang van het verwijderen van spookambtenaren benadrukt, waarschuwt Guscina dat het proces niet te traag mag verlopen.

Een langzaam proces kan de ruimte voor salarisverhogingen beperken en zou volgens haar onrechtvaardig zijn ten opzichte van de werknemers die wel daadwerkelijk hun bijdrage leveren binnen het overheidsapparaat.

Tijdens de evaluatie met het IMF heeft Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning diverse mogelijkheden besproken om de inkomsten van de overheid te verhogen, met speciale aandacht voor het efficiënter maken van het overheidsapparaat. Het voortzetten van hervormingen

binnen de overheid staat hierbij centraal.

Eén van de voornaamste discussiepunten tussen de regering en het IMF blijft het invoeren van marktconforme tarieven bij nutsbedrijven. De minister verwees hierbij naar de problemen die vorig jaar ontstonden rondom de brandstofprijzen, waarbij pogingen om de prijzen laag te houden juist negatieve gevolgen hadden voor de economie. Hij zegt dat er lessen zijn geleerd uit deze ervaring bij het vaststellen van tarieven, waaronder die voor elektriciteit.

Naast het aanpassen van tarieven zijn er ook structurele benchmarkmaatregelen nodig om de overheidsfinanciën te versterken. Op de agenda van De Nationale Assemblee (DNA) staan verschillende wetgevingsinitiatieven gepland die moeten bijdragen aan een beter management van overheidsmiddelen. Bovendien worden er bij zowel de Centrale Bank van Suriname (CBvS) als het Ministerie van Financiën en Planning maatregelen voorbereid om deze benchmarks te faciliteren. Deze plannen zijn ook gedeeld met de IMF-delegatie.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie