• donderdag 06 February 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Deskundigen informeren gemeenschap over voedselschenkingsprogramma van India

| cds | Door: Redactie

Op dinsdag 28 januari 2025 heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), samen met minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), tijdens een persconferentie toelichting gegeven op het voedselschenkingsprogramma van India ter ondersteuning van Suriname’s Integraal Sociaal Programma. De bijeenkomst vond plaats op het ministerie van BIBIS en had als doel de gemeenschap te informeren over de zorgvuldige voorbereidingen, kwaliteitscontroles en distributieplannen.

Minister Ramdin gaf aan dat de voedselhulp een tijdelijk ondersteuningsmiddel is binnen het bredere sociaal beleid van de regering. De samenwerking met India werd

besproken tijdens de 8ste Gemengde Commissie Vergadering (JCM) in december 2023 in New Delhi. Hierbij heeft minister Subrahmanyam Jaishankar van het ministerie van Buitenlandse Zaken van India, toegezegd na te zullen gaan hoe India Suriname verder kan ondersteunen in haar economische hervorming en duurzame ontwikkeling. Vervolgens werd de formele aanvraag in juni 2024 ingediend, waarbij Suriname specifieke kwaliteits- en verpakkingsnormen vaststelde. De eerste containers arriveerden in januari 2025, na een grondige inspectie en laboratoriumtests door Surinaamse instanties.

Het programma omvat een gevarieerd pakket van 28 voedingsmiddelen, waaronder linzen, erwten, poedermelk en millets. Millets, een voedzaam graan, wordt door de VN en

FAO gepromoot vanwege de klimaat- en gezondheidsvoordelen. Suriname onderzoekt mogelijkheden om dit gewas lokaal te verbouwen. Voedingsdeskundigen, waaronder Amrika Anroedh, lichtten tijdens de persconferentie de gezondheidsvoordelen van millets toe, met name voor diabetici en mensen met een glutenintolerantie. De directeur van Volksgezondheid, Rakesh Gajadhar Sukul, gaf aan dat het ministerie meer bekendheid zal geven aan het gebruik van deze producten. Minister Sewdien informeerde over een pilotproject met India voor de teelt van millets in Suriname, wat verdere voedselzekerheid en duurzaamheid zal bevorderen.

De 28 ontvangen producten zijn: zwarte linzen, rode linzen, gele linzen, kidneybonen (bruine bonen), gele erwten, kikkererwten, havermout, corn flakes, millets-meel, aardappelzetmeel, rozijnen, gemengde fruitjam, instant noodles, instant soepen, poedermelk, gerst, sorghum, losse thee, thee in zakjes, instant koffie, bruine suiker, gezonde beschuitjes, zout, zonnebloemolie, hele zwarte peperkorrels, hele komijnzaad, kurkuma of turmeric en knoflookpoeder.

Minister Ramdin kondigde aan dat de distributie van de voedselpakketten start op 3 februari 2025 in aanwezigheid van president Santokhi en de Indiase ambassadeur in Suriname, Subhash Gupta. De eerste fase richt zich op kwetsbare groepen via de “Food Baskets” en wijkkantoren van  het ministerie van Sociale Zaken.

Het ministerie van BIBIS heeft een nauwgezette voorbereiding gepleegd in samenwerking met de Keuringsdienst van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), de Afdeling Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen van LVV, voedingsdeskundigen, de Presidentiele Werkgroep Sociaal Programma, het Surinaams Standaarden Bureau (SBB) en de Ambassade van India in Suriname en de Ambassade van Suriname in India.

Tijdens de persconferentie benadrukten de ministers dat alle producten voldoen aan strikte voedselveiligheids- en fytosanitaire normen. Rapportages van de betrokken inspectiediensten bevestigden de kwaliteit en veiligheid van de voedingsmiddelen. De ministers onderstreepten het belang van transparantie en regelmatige updates over het programma. Ook zal het Ministerie van BIBIS in samenspraak met de stakeholders regelmatig updates verstrekken over de voortgang van de fysieke distributie en voorlichting over de gezondheidsvoordelen van de producten, inclusief recepten en praktische gebruikstips. Minister Ramdin sloot af met een oproep tot gezamenlijke inspanningen voor een duurzame en inclusieve toekomst voor Suriname, waarin internationale samenwerking een sleutelrol speelt. Het voedselschenkingsprogramma is een uiting van de historische Suriname en India die teruggaat tot 5 juni 1873, toen de eerste contractarbeiders uit India arriveerden, met formele diplomatieke betrekkingen sinds 23 januari 1976.

| cds | Door: Redactie