
Ontevreden majoors van politie eisen eerlijke bevordering: ‘rechtspositie structureel geschonden’
| waterkant | Door: Redactie
Een groep van 245 politieambtenaren in de rang van majoor heeft zich in een formele brief rechtstreeks gewend tot president Chandrikapersad Santokhi. De brief is tevens gestuurd naar de vicepresident, de minister van Justitie en Politie, de korpschef en de voorzitter van de politiebond.
In het schrijven uiten de majoors hun diepe ongenoegen over het uitblijven van eerlijke carrièrekansen binnen het Korps Politie Suriname (KPS). Ze eisen onmiddellijke bevordering tot de rang van onderinspecteur, omdat zij zich ernstig benadeeld voelen door structurele achterstelling en ondoorzichtige promotiepraktijken.
Volgens de ambtenaren hebben zij elk tussen de zeven en tien jaar gediend in de rang
Op 1 augustus 2023 volgde hun benoeming tot majoor. Inmiddels zijn ruim twintig maanden verstreken, en de volgende stap in hun loopbaan blijft uit.Aanleiding voor de brief is een recent gepubliceerde bevorderingslijst van 5 mei 2025. Tot hun verbazing constateerden de betrokken ambtenaren dat vijf collega’s, zonder kaderdiploma en met een aanzienlijk
Tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) op dinsdag 6 mei jl. gaf de bond aan dat deze vijf collega’s “bijzonder” zouden zijn bevorderd vanwege hun vermeende lidmaatschap van de politie-ondersteuningsgroep. Volgens de majoors klopt dit echter niet. “Deze vijf mannen zijn na ons in 2021 bevorderd tot brigadier van politie, maar kregen met terugwerkende kracht een eerdere ingangsdatum,” aldus de gedupeerden.
De korpschef, Bryan Isaacs, nodigde na de ALV slechts twee groepen uit voor overleg: brigadiers en agenten van politie eerste klasse. Later volgde een uitnodiging vanuit de president voor dezelfde groepen. “Wij zijn nooit opgeroepen of uitgenodigd en voelen ons overgeslagen,” stellen de majoors.
Volgens hen druist de bevordering van hun collega’s in tegen het Reglement Algemene Politie, waarin staat dat een majoor ten minste drie jaar in die rang moet hebben gediend en moet beschikken over het vereiste diploma. Deze regels zijn volgens hen genegeerd, wat tot rechtspositionele benadeling heeft geleid.In de brief wijzen de majoors op de schending van meerdere rechtsbeginselen, waaronder het gelijkheidsbeginsel, het zorgvuldigheidsbeginsel en het vertrouwensbeginsel. “Er lijkt sprake van willekeur in plaats van objectieve toepassing van regels,” aldus de ambtenaren.Zij benadrukken dat de achterstelling niet alleen hun motivatie en vertrouwen in het korps ondermijnt, maar ook leidt tot financiële en professionele schade. Ze spreken van gemiste loonsverhogingen, gestagneerde loopbaanontwikkeling en het risico dat ervaren personeel vertrekt.
In hun schrijven verzoeken zij de president dringend om:• onmiddellijke bevordering tot onderinspecteur voor alle betrokken majoors die aan de voorwaarden voldoen;• compensatie voor gemiste carrièrekansen en loonschalen;• gegarandeerde toelating tot de eerstvolgende Inspecteursopleiding.De majoors benadrukken dat zij niet tegen de promotie van collega’s zijn, maar dat de huidige situatie zorgt voor “structurele ongelijkheid” binnen het korps.Het is nog onduidelijk hoe de president en het Ministerie van Justitie en Politie zullen reageren. De situatie werpt in elk geval opnieuw een kritisch licht op het personeelsbeleid en de transparantie binnen het Korps Politie Suriname.
De ambtenaren hopen op korte termijn een positieve reactie te ontvangen, zodat hun vertrouwen in het korps en de rechtsstaat kan worden hersteld.
| waterkant | Door: Redactie