• zondag 12 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ONRUST BLIJFT GROEIEN OVER LANDBOUWGRONDEN VOOR MENNONIETEN

| united news | Door: Redactie

De regering heeft goedkeuring gegeven voor de komst van 50 families voor een agrarisch project op een oppervlakte van 30.000 hectare, tweemaal de jaarlijkse ontbossing van Suriname. Het bedrijf Terra Invest, verantwoordelijk voor het overbrengen van de Mennonieten uit Bolivia, bevestigt dat het project zich kan uitbreiden tot 300.000 hectare.

Dit heeft geleid tot bezorgdheid onder Surinaamse inheemse bevolking, die vraagtekens zetten bij de concessie van land aan buitenlanders, terwijl zij al tientallen jaren aandringen op erkenning van hun landrechten door de staat.

Adrian Barbero, een partner bij Terra Invest, erkent dat het project gepaard zal gaan met “ongeremde ontbossing,” met een

aanzienlijke impact, maar beweert dat ze zich niet in gebieden bevinden waar problemen met inheemse bevolking kunnen ontstaan. Hij stelt dat op het land dat zijn bedrijf aan de Mennonieten overdraagt, slechts 50% ontbossing is toegestaan. Barbero beweert ook dat hij meer dan een miljoen hectare land heeft vastgelegd voor de Boliviaanse Mennonieten.

Milieudeskundigen waarschuwen voor het risico van grootschalige ontbossing in Suriname, het land met het hoogste percentage bos op zijn grondgebied wereldwijd: 92,6%. Ze wijzen op het expansieve karakter van de Mennonieten en hun impact op ontbossing in de landen waar ze zich vestigen, wat een bedreiging vormt voor

het ongerepte bos in Suriname.

Hoe zijn de Mennonieten hier gekomen en wat voor invloed zal het hebben op het bos?

Dit verhaal begint in Santa Cruz, Bolivia, waar meer dan 120 Mennonitische kolonies zijn. Adrian Barbero, een Argentijnse grondhandelaar die 10 jaar geleden genaturaliseerd werd tot Boliviaan, en Ruud Sovereign, een Nederlander gevestigd in Suriname, zijn partners in het agrarisch onroerendgoedbedrijf Terra Invest. Ze zijn verantwoordelijk voor het lobbyen bij de Surinaamse regering, de projectontwikkeling, logistiek en alles wat te maken heeft met de komst van de Mennonieten in Suriname.

Suriname heeft een relatief lage ontbossingssnelheid en geniet de speciale status van High Forest, Low Deforestation (HFLD). Gedurende twee jaar lobbyen slaagden ze erin de Surinaamse regering te overtuigen om hen 30.000 hectare land toe te kennen, dat ze vervolgens aan de Mennonieten zullen overdragen. Barbero beweert dat dit deel uitmaakt van een project waarbij de Surinaamse regering 300.000 hectare (1,8% van zijn grondgebied) wil omzetten in landbouwgrond.

Dit is gelijk aan twee keer de oppervlakte van São Paulo, Brazilië, de meest bevolkte stad in Latijns-Amerika. Zonder enig overleg, volgens vertegenwoordigers van inheemse volkeren en milieuactivisten, zullen ze bomen wegvagen uit dat maagdelijke oerwoud, met zijn ‘wilde symfonie’ en alles wat erin leeft.

Barbero beschouwt zichzelf als de ‘wereldreferentie voor de Mennonieten’, omdat ze 50% van zijn klanten vertegenwoordigen. In zijn woorden begrijpt hij hen en zorgt ervoor dat ze niet negatief worden bekeken, “niet omdat ze de aardigste mensen ter wereld zijn, maar omdat ze zaken voor mij genereren, en ik zorg voor mijn zaken,” legt hij zonder terughoudendheid uit.

In september 2022 verschijnt Barbero in een video op zijn TikTok-account waarin hij zegt: “We zijn in het zuidoosten van Suriname, midden in de jungle, oude braakliggende grond aan het vrijmaken om wat werk te starten.” De scène toont een perceel grond, een heuvel, al volledig in aardetinten, zonder enig groen. Op de achtergrond egaliseert een bulldozer de bomen. Deze afbeelding mag in elk ander land ter wereld niets bijzonders zijn, maar in Suriname heeft het een krachtige betekenis: het is het begin van ‘iets’, de komst van Mennonieten, mensen met een agrarische roeping en een expansieve cultuur die bekendstaan als hardwerkend en eerlijk, maar ook berucht zijn om “geen boom overeind te laten.”

Dat is niet alles. De afbeelding van de machine met stalen messen die bomen wegvagen, heeft ook een betekenis die verder gaat dan het milieuvraagstuk en betreedt het terrein van de rechten van inheemse volkeren. De Surinaamse regering, als eigenaar van het land, zou landconcessies verleend aan buitenlandse Mennonieten, terwijl inheemse mensen al tientallen jaren pleiten voor erkenning van hun landrechten sinds de onafhankelijkheid van Nederland. In bijna een halve eeuw heeft de staat niets erkend voor de inheemse bevolking, terwijl de Mennonieten in slechts een paar jaar een concessie hebben gekregen.

UNITEDNEWS

Gerelateerd aan: https://unitednews.sr/surinaamse-regering-bereidt-grote-delen-regenwoud…

EDWARDS WAARSCHUWT VOOR GEVOLGEN BIJ VOORTGANG PROJECT MENNONIETEN

 

 

| united news | Door: Redactie