• dinsdag 05 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ONDERWIJSMINISTER ORI STOORT ZICH NIET AAN VERWIJTEN RUSLAND

| united news | Door: Redactie

Foto: Parlementariër tevens voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), Gregory Rusland en de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Henry Ori.

De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Henry Ori, beklemtoont dat hij geen etnisch beleid uitvoert op zijn ministerie.

Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), tevens parlementariër, zou tijdens een Openbare Vergadering in De Nationale Assemblee (DNA) Ori hebben aangegeven dat sedert Ori de scepter zwaait op zijn ministerie, hij etnisch bezig zou zijn. Het neerleggen van prestaties in de komende periode door het MinOWC, noopt Ori om beter gekwalificeerde mensen in te stellen op belangrijke leidinggevende

functies.

Op de vraag of het verwijt gedaan door Rusland daadwerkelijk klopt dat er een etnisch beleid wordt gevoerd op het ministerie, antwoordde Ori; “Nee. Het is wat in die man zijn hoofd is. We kennen de man. Laat hij zijn probleem binnen zijn partij een keertje beter gaan oplossen. Maar ik voel mij maar niet aangesproken”, zegt Ori, woensdag voor aanvang van de wekelijkse vergadering van de Raad van Ministers (RvM).

Ori ontkende tevens NPS-toppers op zijn ministerie te hebben ontheven. De onderwijsminister kijkt door een andere bril en ziet alleen Surinaamse broeders en zusters werken op zijn ministerie. Ori is

van mening dat vanuit zijn verantwoordelijkheid er een kwalitatief managementteam aanwezig moet zijn om prestaties neer te leggen, startend het komend jaar.

Ori heeft zes maanden na een evaluatiesessie op zijn ministerie een aantal mensen moeten vervangen. “Is een beetje hard. Is tegen de cultuur van Suriname. Omdat altijd de tye pôti mentaliteit overheerst. Bij mij niet. Ik heb een zakelijke instelling. We hebben goed gekeken hoe mensen functioneren. En ik moet komend jaar een aantal prestaties neerleggen.

De druk vanuit die samenleving en ook vanuit mijn president, om gewoon dinges te realiseren. En daarvoor moet ik een aantal posities opnieuw invullen. Helaas”, zegt Ori.

Ori gaf ook aan dat er nog een twee- of drietal vervangingen zullen plaatsvinden die rustig worden voorbereidt. Het volledig team en directie moeten een aantal resultaten gaan oppakken. Het is voor Ori van belang dat het team dat het werk moet verzetten een onderwijskundige achtergrond moet hebben, management skills en sociale skills. “Er moet ontzettend veel binnen de departementen worden samengewerkt. Maar ook met bijvoorbeeld stakeholders. En we kijken naar dat soort zaken”, zegt Ori.

Ori heeft bij zijn aantreden een hele conflictueus directieteam aangetroffen. Mensen die met elkaar jaren niet kunnen werken en mensen die zich op de achtergrond bijzonder bestrijden. Er was ook geen sprake van werkoverleg. Die cultuur wordt langzaam veranderd.

Ori zegt ook dat de neuzen niet in één richting hoeven te zijn. Tevens zegt hij geen dictator te zijn zoals het wordt geschetst. Gezien de situatie binnen het onderwijs wordt er leiderschap geëist van de minister en de mensen die niet functioneren voor keuzes worden gesteld. “Dan mag je 1 of 2 keer weigeren voor die functie, maar de derde keer ga ik wel zeggen; daar ga je”, zegt Ori.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie