• woensdag 09 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

“ONDERBUIK GEROMMEL BIJ SAMENLEVING ZAL BLIJVEN VOORTBESTAAN”

| united news | Door: Redactie

Auteur: Wilfred Leeuwin | Foto compilatie: Rechts Voorzitter Steven Debipersad van de Vereniging van economen in Suriname (VES)

Regeerbeleid is veel meer dan economie. Het begint met het hebben van een behoorlijke dosis vertrouwen en vooral luisteren naar de samenleving. Die zijn nodig voor politieke rust en als basis voor sociale en maatschappelijke ontwikkeling.

Een onveranderd voortzetten van hoe de regering zich in 2023 heeft opgesteld, met als hoogtepunt de sociale onrust op 17 februari zal onherroepelijk betekenen dat het onderbuik gerommel bij de samenleving zal blijven bestaan. Voorzitter Steven Debipersad van de Vereniging van economen in Suriname (VES) durft ook

zonder een opiniepeiling te stellen dat een voortzetting van de huidige coalitie in deze vorm, na 25 mei 2025 niet mogelijk zal zijn.

“Een moeilijk jaar met veel bijzondere uitdagingen. Het begon allemaal met de invoering van de Wet ‘Belasting Toegevoegde Waarde’ (BTW), gevolgd door toenemende armoede, hoge inflatie ver boven de verwachtingen van ook het Internationale Monetaire Fonds (IMF), de niet goed aangepakte ontwikkeling van marktconforme prijzen, ontwaarding van de SRD en nu een nog altijd, wel stabiele maar hoge wisselkoers, interne politieke struibbelingen en de etnische polarisatie. Dit en nog meer resulteerde in maatschapelijke onrust op 17 februari. Maar

er is hoop, want in de tweede helft van het jaar is er enigzins rust gekomen en schijnt het dat de regering lering heeft getrokken van ongewenste ontwikkelingen en beleid”, zegt Steven Debipersad voorzitter van de Vereniging van economen in Suriname, terugblikkend op het afgelopen jaar.

Om een macro-economische terugblik te werpen op 2023 zijn volgens de econoom er belangrijke meetindicatoren die aantonen dat er nog veel manco’s zijn in het beheersen van macro-economische ontwikkelingen, waaronder sociale ontwikkelingen. “Zolang die niet goed begrepen worden gaan de maatregelen ook geen effect hebben in een samenleving, waar rust en vooruitgang noodzakelijk zijn. De vraag is dan ook of de overheid wel voldoende heeft geleerd en sterke instituten heeft om beter in te spelen op ontwikkelingen die zij niet voldoende had ingeschat”. Een tweede lichtpunt is volgens Debipersad dat er vanuit het Internationale Monetaire Fonds (IMF), waarmee Suriname een herstelprogramma overeen is gekomen, er wat meer assistentie zal komen. De goedkeuring van een vierde tranche budgettaire en monetaire steun daaruit en een redelijk goed fundament met de schuldeisers van Suriname, heeft geleid tot een minder ongunstige ‘rating’ voor het land.

Politiek

Debiersad besteedt in zijn terugblik veel ruimte aan het politiek klimaat van Suriname. Het ongeloof in de regering Santhoki en het vertrouwen dat steeds afneemt worden versterkt bij de samenleving door de vele interne struibbelingen maar ook indicatie van mogelijke corruptieve handelingen. Om dit terug te winnen zal het herstel bij de politieke partijen en hun leiders in de coalitie moeten beginnen. Hij is bang dat nu de verkiezingen in aantocht zijn en de campagnes al zijn begonnen, het herstel niet zo eenvoudig zal zijn. “Het is bijna te verwachten dat de politieke intriges en vingerwijzingen normaal gaan plaatsvinden. Dit zal niet bijdragen tot het versterken van het geloof en vertrouwen bij de kiezer.

In 2023 waren er volgens de VES-voorman meerdere momenten waarop de coalitie had kunnen werken en laten blijken dat er meer cohesive was door minder de vinger te wijzen naar elkaar. De grond taferelen hebben gemaakt dat partijen behoorlijk hebben ingeboet aan geloofwaardigheid tot zelf de individuele politicus in de coalitie, die erg in opspraak zijn gekomen door DNA lid te zijn en tegelijkertijd in de uitvoering te zitten. Het niet naar wens van de samenleving inspelen op het vervolgen van politieke loyalisten, die een scheve schaaf hebben gereden is ook weer iets dat de regering niet in dank zal worden afgenomen. “Dezelfde personen zitten nog steeds in het machtscentrum en in het parlement.

Uit de participatie en afzeggingen blijkt hoe erg het vertrouwen is afgenomen. “Ook wij horen daarbij, om de simpele reden dat wij niet willen werken aan vertragingspolitiek, maar aan maatregelen die recht toe recht aan zijn. We zien het ook aan de teleurstelling van groeperingen die hebben bijgedragen maar daarmee niets is gedaan. We hebben niet gemerkt dat er fundamentele veranderingen zijn gekomen in met name het politiek beleid. Debipersad noemt hierbij de recente politieke benoemingen, het ‘friend and family’ beleid dat maar door gaat; de vele buitenlandse reizen zonder dat daarover verantwoording wordt afgelegd. Volgens de VES-voorzitter gaan ook de opppositionele en buiten parlementaire partijen niet vrij-uit, Bij het tussentijds VES economisch debat is weer eens gebleken hoe middelmatig de politieke partijen in elkaar zitten. Er zal veel meer gewerkt moeten worden aan interne versterking en vooral luisteren naar de samenleving anders neemt het onderbuik gerommel alleen maar toe”, zegt Debipersad. 

UNITEDNEWS

 

 

| united news | Door: Redactie