OMO NOODZAKELIJK VOOR BETEUGELING INFLATIE
| united news | Door: Redactie
Foto: Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB).
Gelet op de overmatige geldhoeveelheid die in de Surinaamse economie circuleert, heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) geen andere keuze dan het instrument van open markt operaties (OMO) toe te passen.
“De inflatie is nog steeds veel te hoog. De enige manier waarop de Centrale Bank van Suriname de inflatie kan bestrijden, is door de overmatige geldhoeveelheid die in de Surinaamse economie circuleert terug te brengen. In die context is één van de instrumenten de open markt operatie. Het is onvermijdelijk dat de CBvS dat instrument zal moeten inzetten”, antwoordt Klaas Knot,
Vanaf het moment dat de CBvS met de OMO’s begon, is er, vooral vanuit politieke kringen, veel kritiek vanwege de hoge rentes die de bank uitkeert voor deze termijndeposito’s.
Knot zegt niet te kunnen beoordelen of deze operaties al het gewenste resultaat hebben gehad in Suriname. Vaststaat dat de monetary overhang, de overmatige geldhoeveelheid, uit circulatie moet worden gehaald.
Overmatige geldhoeveelheid ten opzichte van de hoeveelheid goederen en diensten die in de economie wordt geproduceerd, leidt tot blijvend hoge inflatie als daar niets aan wordt gedaan. “De Surinaamse bevolking heeft hier veel
Volgens Knot is Suriname al door het moeilijkste deel van de economische crisis heen waarmee het land de afgelopen jaren te maken heeft gehad. Gelet op vragen over de onafhankelijkheid en het beleid van de CBvS, zegt Knot verheugd te zijn dat er een nieuwe Bankwet is gemaakt, omdat deze beantwoordt aan de uitdagingen waarmee de bank wordt geconfronteerd.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie