• donderdag 02 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OLIEMAATSCHAPPIJEN IN GUYANA OPGEROEPEN OM ULTIMATUM VAN VENEZUELA TE NEGEREN

| united news | Door: Redactie

Foto: De vicepresident van Guyana, Bharrat Jagdeo.

Oliemaatschappijen die onder concessies werken in de regio Essequibo in Guyana worden aangemoedigd geen acht te slaan op het ultimatum van de Venezolaanse president Nicolas Maduro om hun activiteiten te staken.

Tijdens een persconferentie donderdag op het Kabinet van de President zei vicepresident Bharrat Jagdeo dat deze bedrijven legaal opereren en dat de regering de soevereiniteit van het gebied zal verdedigen.

Op 5 december kondigde president Maduro administratieve maatregelen aan om Essequibo te annexeren, en gaf investeerders drie maanden de tijd om de exclusieve economische zone van Essequibo te verlaten.

Hij heeft de staatsoliemaatschappij van Venezuela ook

opdracht gegeven vergunningen af te geven om in het gebied ruwe olie te gaan winnen. De Venezolaanse president kondigde ook aan een voorstel aan het Venezolaanse parlement te zullen voorleggen om een wet aan te nemen ter verdediging van Essequibo.

Vicepresident Jagdeo zei echter dat deze wetten geen invloed hebben op het internationaal recht. “We besteden geen enkele aandacht aan zijn wet, omdat deze geen invloed heeft op het internationaal recht en zeker geen enkel respect of aandacht zal krijgen van de regering en het volk van Guyana. Elke poging tot het opsporen van aardolie door zijn staatsoliemaatschappijen of staatsbedrijven op

ons grondgebied zal worden gezien als een inval van Guyana”, zei hij.

Jagdeo benadrukte dat, gezien de huidige economische positie van Venezuela, de regering geen reden heeft om ‘organische wetten’ of ‘sociale zorg’-plannen voor de Guyanese regio Essequibo aan te kondigen. “Venezuela heeft moeite met het vinden van voedsel voor zijn bevolking. Veel mensen zijn gevlucht. Waarom zouden onze mensen zijn sociale aandachtsplan in Essequibo willen? Wat zou hij de inwoners van Essequibo kunnen bieden, behalve nog meer ontberingen? Mensen ontvluchten zijn land vanwege het rampzalige economische beleid dat hij heeft gevoerd en het gebrek aan democratie in dat land. Wie wil daar meer van?” vroeg hij.

De vicepresident verzekerde de mensen die in de grensgemeenschappen wonen dat de regering alles in het werk zal stellen om Guyana en zijn bevolking te beschermen, en drong er bij hen op aan zich geen onnodige zorgen te maken. Het Internationale Gerechtshof (ICJ) heeft Venezuela een bindend bevel uitgevaardigd om “zich te onthouden van enige actie” die de huidige controle van Guyana over de regio Essequibo in gevaar zou brengen. De huidige status quo vindt zijn basis in de uitspraak van het tribunaal uit 1899, waarin de grenslijn tussen Venezuela en Brits-Guyana werd bepaald. Venezuela blijft de uitspraak van het gerechtshof openlijk tarten. Volgens de vicepresident zijn alle onderhandelingen om de controverse op te lossen van tafel, omdat Guyana van oordeel is dat de zaak via het Internationaal Gerechtshof moet worden afgehandeld.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie