• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OLIELEK TOBAGO BEREIKT KUST VAN BONAIRE, OOK GRENADA VERVUILD

| united news | Door: Redactie

Foto: De olievlek van het gekapseisde schip voor de kust van Tobago heeft dinsdag de kust van Bonaire bereikt.

Olie die lekt uit het gekapseisde schip voor de kust van Tobago heeft zich honderden mijlen verspreid en heeft dinsdag de kust van Bonaire bereikt.

Bonaire ligt 80 km ten noorden van de Venezolaanse kust. Functionarissen van Bonaire zeiden dat de olie een “ernstige bedreiging vormt voor zowel mens als natuur”.

Het eiland is het laatste dat is verontreinigd met olie van de barge die eerder deze maand aan de grond liep. Het is nog steeds onduidelijk wie de eigenaar is van de barge

en wat de oorzaak kan zijn geweest van het zinken ervan.

De autoriteiten op Bonaire zeiden dat de oostkust van het eiland, inclusief Sorobon, Lac en Lagun, vervuild zijn. Ze waarschuwden ook dat de mangrove-, vis- en koraalecosystemen van het eiland gevaar lopen.

Het olielek werd voor het eerst gespot door de kustwacht van Trinidad en Tobago op 7 februari. Ze traceerden het naar een barge die vastzat op een rif op ongeveer 150 meter uit de zuidkust van Tobago. Er was geen bemanning aan boord van het schip en de kustwacht zei dat ze geen noodsignalen had ontvangen. Ze zagen echter

wel de naam “Gulfstream” geschilderd op de zijkant van het vaartuig.

Autoriteiten in Trinidad en Tobago zeiden dat de barge afkomstig was uit Panama en was gesleept door een sleepboot. Ze zeiden dat het leek “te zijn bestemd voor Guyana”.

Een onderzoek uitgevoerd door de online onderzoeksjournalistieke site Bellingcat suggereert dat het schip eind januari is gestopt in de baai van Pozuelos, een Venezolaanse haven die wordt gebruikt door het staatsoliebedrijf PdVSA. Volgens Bellingcat kan de barge mogelijk al vanaf 3 februari olie hebben gelekt. De verblijfplaats van de boot die de barge had gesleept, is momenteel niet bekend.

De premier van Trinidad en Tobago heeft op 11 februari de noodtoestand uitgeroepen. Het landelijk Bureau voor Rampenparaatheid en -beheer heeft geprobeerd de lekkage te beheersen, maar er blijft olie uit de barge lekken. Het Weerkundig Centrum van Trinidad en Tobago zei dat satellietbeelden suggereren dat de olievlek zich al op 14 februari heeft verspreid naar het mariene gebied van Grenada. Van daaruit lijkt het verder naar het westen te zijn gedragen naar Bonaire.

Functionarissen op Bonaire maken zich met name zorgen over de mangroven, die tot de best bewaarde van het Caribisch gebied behoren.

UNITEDNEWS

 

 

| united news | Door: Redactie