• zaterdag 11 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OLIE-ELDORADO: HET SURINAME-GUYANA BEKKEN OVERTREFT VERWACHTINGEN ANALISTEN

| united news | Door: Redactie

Bron: Oil.Price.com

De sterke toename van de olievoorraden trekt buitenlandse energiebedrijven en investeringen aan, wat naar verwachting de grootste oliehausse in Zuid-Amerika zal worden, en belooft aanzienlijke economische voordelen voor Guyana en Suriname.

Het piepkleine Zuid-Amerikaanse land Guyana, met minder dan een miljoen inwoners, is onlangs naar voren gekomen als ‘s werelds populairste offshore frontier boorlocatie. Na een golf van wereldklasse olievondsten van Exxon in het offshore Stabroek Blok, waarvan de eerste plaatsvond in 2015, raakte de grote oliemaatschappijen in de ban van het petroleumpotentieel van het Suriname-Guyana Bekken. Hierdoor hebben buitenlandse energiebedrijven, waaronder Petronas uit Maleisië, TotalEnergies uit Frankrijk en Chevron

uit de VS, de afgelopen jaren belangen genomen in een aantal blokken voor de kust van Guyana en Suriname. Beide verarmde voormalige koloniën bezitten het aardoliepotentieel om belangrijke olieproducenten en -exporteurs te worden, waarbij Guyana ver voor ligt op Suriname als het gaat om de ontwikkeling van zijn aanzienlijke olievoorraden. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat het Suriname-Guyana Bekken aanzienlijk meer aardolie bevat dan oorspronkelijk geschat.

Het wordt steeds duidelijker dat de U.S. Geological Survey (USGS) de hoeveelheid olie in het Suriname-Guyana Bekken schromelijk heeft onderschat. In een beoordeling van mei 2001 van onontdekte conventionele olie- en gasvoorraden in Zuid-Amerika, stelde de

USGS vast dat het Suriname-Guyana Bekken 2,8 miljard tot 32,6 miljard vaten olie bevatte, met een gemiddelde voorraad van 15,2 miljard vaten. Op dat moment leek de schatting accuraat vanwege het gebrek aan boorsuccessen in het bekken. Toch worden deze conservatieve cijfers nu in twijfel getrokken door de 35 vondsten van Exxon in het Stabroekblok alleen al, waar de oliegigant denkt meer dan 11 miljard vaten olie te hebben ontdekt.


Er zijn nog meer ontdekkingen gedaan in de territoriale wateren van Guyana. De meest recente vondst vond plaats bij de Wei-1 wildcatput van CGX Energy in het noordelijke puntje van het Corantijn Block, dat grenst aan het Stabroek Block, waar 210 voet koolwaterstof houdend zand in het Santonian interval werd gevonden. Analisten zijn van mening dat het succes van de Wei-1 exploratieput, samen met CGX’s eerdere ontdekking bij de Kawa-1 exploratieput ongeveer negen mijl ten zuidoosten van de Wei put, bijzonder belangrijk is voor de oliehausse die zich voordoet in het Suriname-Guyana Bekken.

Dit geeft aan dat de vruchtbare petroleumroute in het Stabroek Blok door het noorden van het Corantijn Blok loopt en naar het naburige Blok 58 in offshore Suriname, waar TotalEnergies en partner Apache vijf ontdekkingen hebben gedaan.

Frontera Energy, CGX’s 68% partner in het Corantijn Blok en meerderheidsaandeelhouder, heeft in 2021 een onafhankelijke evaluatie laten uitvoeren voor haar Guyana Blokken. Deze evaluatie stelde vast dat het Corantijn Block 1,7 miljard tot 10,7 miljard vaten olievoorraden bevat, met bijna een miljard vaten aan gemiddelde risicovolle olievoorraden. In een rapport van eind 2022 stelde industrie-adviesbureau S&P Global Commodity Insights vast dat er sinds Exxons eerste Liza-ontdekking in 2015 meer dan 15 miljard vaten olie zijn ontdekt in de territoriale wateren van Guyana. Dat aantal alleen al geeft aan dat de USGS de hoeveelheid aardolie in het Suriname-Guyana Bekken aanzienlijk heeft onderschat.


Dit wordt nog duidelijker als je bedenkt dat blok 58 voor de kust van Suriname, waar 50% partners TotalEnergies en Apache vijf commerciële vondsten hebben gedaan, naar schatting tot 6,5 miljard vaten aan olievoorraden bevat. Bij het testen van de Sapakara- en Krabdagu-vondsten in het blok is al gebleken dat er meer dan 800 miljoen vaten olie aanwezig zijn en dat er nog meer ontdekt moeten worden. Op basis van de cijfers voor de Stabroek en Corantijn Blokken in de territoriale wateren van Guyana en Blok 58 voor de kust van Suriname, zijn er gemakkelijk 32 miljard vaten, of zelfs meer, olievoorraden aanwezig in het Suriname-Guyana Bekken.

Dat aantal zal alleen maar groeien naarmate het tempo van de exploratie- en ontwikkelingsactiviteiten in het bekken toeneemt. Er zijn andere ontdekkingen gedaan in het Suriname-Guyana Bekken die nog moeten worden geëvalueerd en waarvan nog moet worden vastgesteld of ze exploiteerbaar zijn. Deze omvatten Exxon, samen met partner Petronas, de nationale oliemaatschappij van Maleisië, die olie heeft gevonden met de Slonea-1 exploratieput in offshore Suriname Blok 52 en Apache’s Baja-1 ontdekking in Blok 53. Sinds 2015 zijn er ook een aantal niet-commerciële vondsten gedaan in Guyana, die, ondanks het feit dat ze om verschillende redenen niet exploiteerbaar werden geacht, waaronder waterhoudende reservoirs, het aanzienlijke oliepotentieel in het Suriname-Guyana Bekken verder onderstrepen.

Terwijl TotalEnergies de definitieve investeringsbeslissing voor Block 58, die naar verwachting in 2022 zou worden genomen, heeft uitgesteld vanwege tegenstrijdige boorresultaten en seismische gegevens en een hoge olie-gasverhouding, heeft Paramaribo getracht andere energiebedrijven aan te trekken. Daarom lanceerde de regering van Suriname een reeks olieveilingen voor het nog niet geëxploreerde Demerara-areaal in ondiep water, waarvan de laatste eind mei 2023 werd afgesloten en waarbij verschillende bedrijven een gekwalificeerd bod uitbrachten op drie van de zes aangeboden blokken. In een reeks eerdere veilingen verwierf supergrootmacht Chevron belangen in de blokken 5 en 7 in ondiep water en in diepwaterblok 42, waar exploitant Shell in 2022 de Zanderij-1 wildcatput boorde waar een niet-commerciële olievondst werd gedaan.


Guyana richt zich ook op het aantrekken van verdere investeringen in zijn ontluikende offshore olieboom. Georgetown kondigde eind 2022 de allereerste aardolieveiling aan, die sindsdien drie keer is uitgesteld, nu tot medio augustus 2023, omdat de regering nieuwe contractuele voorwaarden wil implementeren voor de productiedelingsovereenkomsten van het land. Bij die veiling worden in totaal 14 blokken aangeboden, bestaande uit 11 diepwater- en drie ondiep waterblokken, met als doel de afhankelijkheid te verminderen van het consortium onder leiding van Exxon dat 400.000 vaten per dag ophaalt in het Stabroekblok.

Volgens Reuters waren Shell, de Braziliaanse nationale oliemaatschappij Petrobras en Chevron eerder dit jaar aan het overwegen of ze een bod zouden uitbrengen. Begin juli 2023 werd bekend dat het Environmental Protection Agency van Guyana de ambitieuze boorcampagne van Exxon in het Stabroekblok, waar het 35 exploratie- en evaluatieboringen wil uitvoeren, had goedgekeurd. Met de overvloedige aardolietrends in het Stabroekblok die nog volledig moeten worden onderzocht en de grote hoeveelheid vondsten die al zijn gedaan en die nog moeten worden beoordeeld, is de kans groot dat er nog meer olie wordt ontdekt naarmate de campagne vordert. Andere bedrijven zoals CGX, Repsol en Shell gaan door met hun eigen boorcampagnes voor de kust van Guyana.

Nu buitenlandse energiebedrijven en kapitaal naar Guyana en Suriname toestromen en verdere exploratie- en ontwikkelingsactiviteiten bevorderen, zijn er aanwijzingen dat er nog meer olievondsten van wereldklasse zullen worden gedaan. Dat zal de omvang van de exploiteerbare olievoorraden in het bekken aanzienlijk doen toenemen tot een niveau dat veel hoger ligt dan de schatting van de USGS, die beweert dat het geologische lichaam 15,2 miljard vaten aan gemiddelde onontdekte olievoorraden bevat. In het Suriname-Guyana Bekken zijn tot op heden naar schatting 16 miljard vaten aan exploiteerbare olievoorraden ontdekt, terwijl verschillende schattingen aangeven dat het minstens 27 miljard vaten aan olievoorraden bevat. Dit aanzienlijke oliepotentieel zal de grootste oliehausse in Zuid-Amerika aanwakkeren en een enorme economische meevaller opleveren voor Guyana en Suriname.

UNITEDNEWS | REGIO

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie