• donderdag 16 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nigeria: Geïmporteerde babyvoeding vervangen door lokale productie

| snc.com | Door: Redactie

Dit artikel is een fragment uit het rapport Made by Africa: Creating value through integration van het International Trade Centre (ITC).

Steeds meer Nigerianen willen hun baby's natuurlijk, authentiek voedsel geven dat is aangepast aan hun eetgewoonten.

Seun Sangoleye werkte als computerwetenschapper toen ze ontdekte dat haar zoontje geen geïmporteerde babyvoeding en ander bewerkt voedsel wilde eten. Dus startte ze een babyvoedingsbedrijf genaamd Baby Grubz dat natuurlijke lokale ingrediënten gebruikt en voedsel aanbiedt op basis van traditionele Nigeriaanse recepten.

"Ik had geen achtergrond in koken, maar ik was altijd een fijnproever", zegt ze, eraan toevoegend dat andere moeders haar vertelden dat hun baby's

ook geïmporteerde flesvoeding afsnauwden. "En ik wilde dat mijn zoon en andere kinderen in mijn land toegang zouden krijgen tot ons zelfgekweekte voedsel dat zo rijk is aan smaken en voedingsstoffen."


Ze begon met het aanbieden van recepten en voedingstips op sociale media. De populariteit van deze spontane mond-tot-mondreclame moedigde haar aan om haar eigen merk babyvoeding te lanceren. In minder dan een decennium is Sangoleye een succesvolle ondernemer geworden die zichzelf liever moeder-in-chief noemt dan chief executive officer.

Infrastructuur: bovenste barrière

"Mijn merk gebruikt rijst, zoete aardappelen, vis, bonen en andere lokale producten - 100% van onze ingrediënten wordt geproduceerd en

verwerkt in Nigeria", zegt ze. Baby Grubz produceert maandelijks twee ton en streeft naar 20 ton per maand in 2025. “We willen onze deelname aan de binnenlandse markt vergroten. We willen ook exporteren naar buurlanden, aangezien we veel verzoeken hebben ontvangen, met name uit Togo", zegt Sangoleye. "We willen een in Afrika gevestigde multinational worden."

Het opschalen van de productie is echter lastig, met infrastructurele problemen als grootste belemmering voor uitbreiding. “De logistiek om de producten door het land te vervoeren is erg uitdagend. We hebben ook te maken met stroomtekorten. Om productieonderbrekingen te voorkomen, gebruiken we generatoren op diesel, wat onze kosten verhoogt.”

Een selectie van Baby Grubz producten.

En zoals zoveel Afrikaanse ondernemers heeft Sangoleye ook problemen om financiering te krijgen om betere machines en apparatuur te kopen. "Financiële steun is een probleem, maar die financieringsbehoeften zouden aanzienlijk lager zijn als we een betere infrastructuur en minder belastingen hadden", merkt ze op.

Covid-19 had ook een impact op Baby Grubz, die tijdens de pandemie werknemers moest inkrimpen en ontslaan. Maar terwijl het bedrijf zich blijft herstellen, zijn er plannen in de maak om de komende maanden meer werknemers aan te nemen, vooral vrouwen, die 95% van haar personeel vertegenwoordigen.


Sangoleye is optimistisch over de vooruitzichten en het innovatievermogen van haar bedrijf. “Een van onze sterke punten is ons vermogen om te anticiperen op consumententrends en ons publiek precies te bieden wat ze nodig hebben. We hebben een sterk marktonderzoeks- en innovatieteam. We hebben ook toegang tot hoogwaardige grondstoffen, wat ons geholpen heeft een lijn te ontwikkelen die aangepast is aan te vroeg geboren baby's en lijnen met versterkte vitamines om ondervoeding aan te pakken.”

Ze is ook hoopvol dat de Afrikaanse continentale vrijhandelszone voordelen zal opleveren voor Baby Grubz. “Ik zou mijn product heel graag willen verkopen in bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Ghana en Kenia”, zegt ze. “En ik zou graag een beter netwerk hebben met leveranciers uit Niger, aangezien ik geïnteresseerd ben in het gebruik van dadels uit dit land in mijn recepten. Ik geloof dat deze handelsovereenkomst een game changer kan zijn om grensoverschrijdende transacties te stimuleren.”

Bron: howwemadeitinafrica.com | Google Translate


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie