• zaterdag 20 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Monetair paniekvoetbal gaande, Santokhi wijst naar Roemer, Roemer wijst terug!

| suriname herald | Door: Redactie

De monetaire paniek is nu helemaal rond. De vlam is in de pan geslagen, de geest is uit de fles. Er is sprake van monetaire-paniek-voetbal. Potros Santokhi vertelt iedere keer een vaag verhaal, over de reden waarom de koers van de SRD aan het stijgen is (alsof hij aan een stel kleine kinderen uitlegt hoe de prijs van snoep tot stand komt) en wijst naar de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) als verantwoordelijke voor de stabilisatie van de koers.

Governor Maurice Roemer geeft al maanden snurkend aan dat hij niets kan omdat de duimen van de CBvS aan

de schroeven liggen door het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Hij wijst iedere keer weer suf naar Potros Santokhi dat de regering minder moet uitgeven. En zo is de politieke besluiteloosheid in monetair Suriname rond.

Geen integraal beleid
Toen ik Potros Santokhi zag vertrekken naar de VS, wist ik het, er komt weer een schandaal. Het vertrek van de president was voor mij een slecht voorteken, een Omen, dat er iets onaangenaams stond te gebeuren. En ja hoor, de volgende dag was vicepresident Ronnie Brunswijk aan het vergaderen over de koersstijging en viel iedereen over elkaar heen om een oplossing te vinden voor

stabilisatie van de SRD-koers.

Vp Brunswijk speelde governor Greenspan en de cambio’s en banken speelden het spel mee, want ze hebben de wedstrijd al gefixed. Er zijn veel verliezers en twee winnaars. Het Surinaamse volk en de regering verliezen en de cambio’s en de banken zijn de winnaars.

De banken lachen zich krom met de hoge termijndepositorente van 70-80 procent, die al maanden niet werken en ook niet gaan werken, en de cambio’s geilen bij de macht die zij als monetaire autoriteit hebben. Roemer geeft nu tussen neus en lippen door toe dat de koers wordt opgedreven door de cambio’s. Alleen durft hij de cambio’s niet als schuldige aan te wijzen, terwijl hij in dezelfde alinea zegt dat hij op basis van onderzoek nu tot de conclusie komt dat de cambio’s de koers opdrijven.

Wie gaat wel het beestje bij de naam noemen? Wie durft dat te doen? Wie gaat optreden? Waarom durft Roemer niet keihard te zeggen dat hij bewijs heeft dat de cambio’s de monetaire autoriteit van de CBvS ondermijnen, defacto de monetaire autoriteit zijn en dus aan banden gelegd moeten worden?

Conclusies
Iedereen heeft gemakzuchtig zitten toekijken hoe een buitenlandse groep monetaire autisten, die bij het IMF werken, Suriname maatregelen hebben aangesmeerd die naar nu blijkt nooit goed hebben gewerkt. Ook nu, net als bij de dode baby’s, is niemand verantwoordelijk. Iedereen wijst elkaar aan als verantwoordelijke. Potros wijst de vinger naar Roemer en Roemer wijst negen vingers terug, en niemand durft de middelvinger te wijzen naar de cambio’s en de banken. Uiteindelijk mag Mark Rutte het oplossen.

Noch de Potros Santokhi, noch de minister van Financiën (want hij is er nog), accepteren verantwoordelijkheid.

De banken moeten de woekerrente op de termijndeposito’s terugbetalen aan het volk, aan de staat. De staat moet de banken een gerichte termijndepositobelasting opleggen met terugwerkende kracht om die rentebedragen terug te halen. De cambio’s moet verboden worden om valuta te verkopen behalve aan de banken. Inkopen mag, maar verkopen mag alleen aan de banken. Dan krijgt de CBvS weer wat autoriteit en moet Roemer eindelijk aan het werk.

De meest charmante oplossing is: voer een parallel muntensysteem in. Voer naast de SRD, de euro, USD, en de Chinese Yuan als wettig betaalmiddel in.

De keiharde oplossing: iedereen die aan buitenlandse valutaverkoop doet krijgt de doodstraf als die betrapt wordt. Alleen de Centrale Bank van Suriname en de banken mogen valuta verkopen. Haal die ontvangen rente door de banken terug met de TD-belasting. En als Roemer niet achter z’n eigen conclusies durft te staan, dat de cambio’s de koersen opdrijven, en niet durft op te treden tegen marktverstoorders, dan moet hij aftreden of ontslagen worden.

Nu het monetaire paniekvoetbal gaande is, gelooft toch niemand meer in de huidige en de nog te nemen maatregelen? Gelooft er nog iemand in de SRD, terwijl het monetaire onderbewustzijn van het volk al heel lang in euro’s en USD dwarrelt? En dus zal de koers blijven stijgen.

Potros Santokhi, Roemer, de koers van de SRD stijgt niet alleen door lokale marktverstoring maar ook door de stijgende dollarkoers wereldwijd. Dus wanneer gaat Potros Santokhi wat extra geld ophalen bij de gouddelvers, Newmont and Iamgold, want Iampoor?

Het is tijd dat Dr. Monetair Freud heel Suriname valuta-prosac voorschrijft, want zolang de US$ blijft stijgen in waarde, zal de SRD-koers blijven stijgen, zal de monetaire depressie in Suriname voortduren, en daar kan IMF ook niets aan doen.

Stagflatie (stagnatie en inflatie) in Suriname, de volgende crisis staat al in de voorkamer!

Dr. Ashwin Ramcharan RO


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie