• vrijdag 25 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MinOWC zoekt plek voor kinderen leerjaar 9 en 10

| starnieuws | Door: Redactie

Robby Holband, directeur Beroepsonderwijs en Helima Poese, directeur Algemeen Vormend Onderwijs gaan in op de problemen rond inschrijving van kinderen. (Foto: René Gompers)

Basisonderwijs oftewel de ‘lagere school’ is verlengd en stopt niet meer bij leerjaar 8 (6e klas) maar bij leerjaar 10 (2e klas Mulo/LTS/BO). Daarom is het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) geen voorstander meer van getuigschriften/diploma’s

geven wanneer een leerling de 6e klas heeft afgerond. Ondertussen is het een probleem om leerlingen van leerjaren 9 en 10 in te schrijven omdat de bestaande scholen daar niet op berekend zijn. MinOWC is nog bezig plek te zoeken ‘in andere gebouwen’ en gaat de ouders melden waar zij de kinderen kunnen registreren en inschrijven. Deze informatie is vrijdag gedeeld op een persconferentie. De aanleiding waren de klachten uit het veld en van ouders/verzorgers dat het heel moeilijk is om kinderen in te schrijven. Er bleek geen plek meer op de aangewezen scholen, mensen werden van het kastje naar
de muur gestuurd. Er is ook commotie ontstaan over het wel of niet afgerond hebben van het basisonderwijs en de erkenning ervan met een getuigschrift. Op de persconferentie zijn Robby Holband, directeur Beroepsonderwijs en Helima Poese, directeur Algemeen Vormend Onderwijs, breedvoerig ingegaan op de situatie en de oplossingsmodellen. Er is uitgelegd dat sinds 2022 het basisonderwijs is verlengd: 2 kleuterjaren + de eerste tot de zesde klas (leerjaar 3 tot 8) + de eerste 2 jaren van Mulo/LBO (leerjaar 9 en 10). “Dus leerlingen die van leerjaar 8 naar leerjaar 9 gaan hebben het basisonderwijs niet afgerond,” benadrukt Holband. “Zij moeten nog 2 jaren basisonderwijs doen. Daarom zegt het ministerie om na leerjaar 8 geen certificaat te geven maar in leerjaar 10.”De capaciteit van de bestaande schoolgebouwen is niet in acht genomen bij deze hervorming. De meeste schoolgebouwen kunnen leerlingen accommoderen tot leerjaar 8. Leerjaren 9 en 10 zijn ‘in andere gebouwen’ ondergebracht. Dit heeft in de praktijk voor een hoop problemen gezorgd. Holband geeft aan dat het aan de scholen ligt als ze iets voor de kinderen willen doen: “Begrijpelijk dat als het kind weggaat en de school iets wil geven, dan zeggen we: geef een verklaring dat je de school heb doorlopen, dat je over bent naar leerjaar 9. En wanneer je het examen maakt bij leerjaar 10 krijg je dus je certificaat.”  Het onderbrengen van leerjaren 9 en 10 in andere schoolgebouwen zorgt voor veel verwarring blijkt uit de klachten. Soms zijn ze ondergebracht in scholen waar er al uitgebreider lager onderwijs wordt gegeven. En dat zorgt in veel gevallen voor meer verwarring.  Andere klachten zijn dat de scholen soms te ver uit de buurt zijn en vervoer problematisch wordt. 

Directeur Poese heeft uitgelegd dat er aanpassingen komen en dat het ministerie op zoek is naar gebouwen om alle kinderen die nog niet zijn ingeschreven te garanderen van een plek. Bij het inschrijven kan er ook geregistreerd worden voor schoolvervoer als er behoefte aan is. Ouders zullen op tijd gemeld worden wanneer er plek beschikbaar is. Er zal ook beter uitgelegd worden over de hervormingen omdat er nog steeds veel onbegrip is, heeft Poese aangekondigd.

| starnieuws | Door: Redactie