Minister Nurmohamed: ‘Er is een duivel in dit land die bezig is geweest iets op te zetten’
| de ware tijd | Door: Redactie
Tekst en beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — “Ik ben geschrokken van het artikel dat in de media is verschenen. Men creëert gewoon een drama, er is gewoon valse informatie daarover verschaft. Er is een duivel in dit land die bezig is geweest iets op te zetten. Dat is erg, want het schaadt het imago van het ministerie van Openbare Werken en van de IDB.” Scherpe woorden van minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken woensdagochtend vóór aanvang van de ministerraadsvergadering.
De bewindsman bleef erbij dat hij onterecht wordt beschuldigd. “Ik heb een hekel aan selectiviteit. Toen het project begon, was er ook een
“Als mensen geen verstand hebben over aanbestedingen moet men niet zomaar wat roepen”
Maatregelen tegen media
Hij ging in op de onthullende berichten in de media omtrent de aanbesteding van de herinrichting van de Van ’t Hogerhuysstraat en de Slangenhoustraat. Nurmohamed bleef erbij dat de informatie die in de media is verschenen niet correct is. “Ten eerste is in het artikel gezegd dat het project van de Van ’t Hogerhuysstraat is gestopt, maar dat is een leugen. En ten tweede is gezegd dat er informatie zou zijn uitgelekt, maar ook dat klopt niet”,
De minister meent daarom partijen bij elkaar te hebben geroepen voor informatie en dat er daarom daarna een persbericht is uitgegeven waarin het één en ander is verduidelijkt. Hij benadrukte de zaak niet zo te zullen laten. “Ik heb de juristen gevraagd om maatregelen te treffen tegen het eerste bericht dat verscheen in de media.”
Openbaarheid van bestuur
Nurmohamed zei ervan overtuigd te zijn dat de reden dat mensen niet kunnen wennen aan zijn manier van openhartigheid is omdat het eerder niet zo is geweest. “We hebben nu openbaarheid van bestuur. Toen ik aantrad als minister heb ik meteen gezegd in het parlement dat ik de aanbestedingen zou opengooien. Openbaarheid van bestuur is er vanaf 2020, daarvoor kenden wij dat niet. Ik denk dat vele mensen daar moeite mee hebben.”
Volgens de bewindsman was het eerder niet zo dat ministers de pers vrijelijk te woord stonden. “We hebben tien ministers gehad, maar er was geen informatie beschikbaar over projecten. Men mag nu ook gewoon documenten komen opvragen bij ons. Alleen moet men het vakgebied wel kennen, want als je dat niet kent, worden alleen rare vragen gesteld.”
Hij trapte ook na door te stellen dat als mensen geen verstand hebben over aanbestedingen “men niet zomaar wat moet roepen”. “Als je een cursus aanbesteding wil volgen, ga naar de universiteit of op OW bieden we het ook aan.”
Heraanbestedingen normaal
De minister maakte duidelijk dat het normaal is dat er heraanbestedingen zijn. “Bij ons ministerie hebben we per week minimaal vijf openbare aanbestedingen, waarvan zeker één wordt heraanbesteed. Dus als de IDB tot een besluit komt, op advies, is het normal … dit is gangbaar.”
Het project telt drie fasen: de nieuwe terminal op de Jules Sedney Nieuwe Haven die inmiddels bijna af is, de bouw van de brug over het Saramaccakanaal (de minister hoopt dat deze in december al kan worden opgeleverd) en de herinrichting van de wegen.
Er moeten volgens Nurmohamed vier wegen – Willem Campagne-, Slangenhout-, Hernhutter- en Van ’t Hogerhuysstraat – opnieuw worden geconstrueerd, maar het ministerie is bewust begonnen met twee. Als alle wegen meteen zouden worden aangepakt, zou het ongerief namelijk enorm zijn, zeker omdat er ook aan de rioleringen moet worden gewerkt en de Energiebedrijven Suriname en de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij ook betrokken zijn.
| de ware tijd | Door: Redactie