Minister Abiamofo bevestigt crisis energiesituatie
| suriname herald | Door: Redactie
Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) bevestigt dat Suriname al in een crisissituatie zit voor wat betreft de energievoorziening. Dit alles heeft te maken met de afname van opwekvermogen voor hydro energie. Om dit tekort op te vangen wordt nu veel thermische energie oftewel brandstof verbruikt.
Als de situatie onveranderd blijft, zal er dit jaar alleen al 350.000 vaten extra olie nodig zijn om de stroomvoorziening te garanderen. “Dat gaat aanzienlijk wat kosten,” zei de minister tijdens het programma Mmanten Taki op de STVS.
De kosten worden tot het einde van het jaar geschat op ongeveer SRD 1,5 miljard. Dit heeft
Een mogelijke oplossing is het overgaan op het rantsoeneren van elektriciteit. Volgens Abiamofo is de situatie vanwege de aanhoudende droogte precair, wat resulteert in een zeer laag waterpeil in het stuwmeer. Hierdoor kan er minder waterkrachtenergie worden opgewekt. Het opwekvermogen is gedaald van 125 megawatt naar 90 megawatt, waarvan een deel op grond van contractuele verplichtingen aan Rosebel wordt geleverd.
Er blijft dan weinig over voor de gemeenschap. Vandaar het inzetten van thermische energie. Er zijn plannen om de turbines van de Afobaka stuwdam te vervangen
De minister merkt op, dat ondanks oproepen aan de samenleving om zuinig om te gaan met energie het tegenovergestelde gebeurt. Dit legt volgens hem een enorme druk op de beschikbare energie. Er is een investeringsplan vanuit de NV EBS, maar volgens de bewindsman is de regering het daarmee niet eens.
De nadruk van het plan lag op thermische energie, maar de overheid neigt meer naar hernieuwbare energiebronnen. Er is aan de deskundigen gevraagd om terug te gaan naar de tekentafel. Abiamofo benadrukte dat, ondanks de druk op de beschikbare energievoorziening, de regering ook voortgaat met het implementeren van plannen om afgelegen dorpen continu, 24 uur per dag, van stroom te voorzien door gebruik te maken van zonne-energie.
| suriname herald | Door: Redactie