• zondag 23 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Mexico op weg naar eerste vrouwelijke president

| dagblad suriname | Door: Redactie

DOOR DUNCAN MIL28 mei 2024 – Met twee vrouwen aan de leiding zullen de Mexicanen zondag stemmen tijdens historische verkiezingen, waarbij de regerende Morena-partij en de oppositiecoalitie beide vrouwelijke kandidaten kiezen.

Volgens het National Electoral Institute staan ​​er op 2 juni ook meer dan 20.000 congres- en lokale functies voor het oprapen.

In wat de meest gewelddadige verkiezingscampagne in de geschiedenis van Mexico is, hebben criminele groeperingen lokale verkiezingen echter gebruikt als een kans om macht uit te oefenen. Kartels en bendes hebben om terrein gestreden en alleen al dit jaar zijn ruim twintig mensen die op zoek waren naar een politieke

functie vermoord.

Kandidaat Claudia Sheinbaum, 61, de voormalige burgemeester van Mexico-Stad, behoudt al maanden een comfortabele voorsprong van dubbele cijfers in de peilingen. Ze belooft een voortzetting van de erfenis van de populistische leider López Obrador en wordt gesteund door zijn regerende Morena-partij.

Xóchitl Gálvez, 61, een uitgesproken oppositie-senator en technologie-ondernemer, is de kandidaat van de bredere coalitie Fuerza y ​​Corazón por México (Kracht en Hart voor Mexico).

De derde kandidaat is de weinig bekende Jorge Álvarez Máynez, een voormalig federaal congreslid van de Citizen Movement-partij. Hij heeft zich geconcentreerd op het winnen van de jonge stemmen.

| dagblad suriname | Door: Redactie