• donderdag 01 May 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Sterke impuls voor ananasteelt

| cds | Door: Redactie

President Chandrikapersad Santokhi bracht op 29 april 2025 een bezoek aan het ananasproefveld in het inheemse dorp Matta. Het bezoek stond in het teken van het Horticulture Innovation Hub-project, dat Suriname klaarstoomt voor een toekomst van duurzame, innovatieve en inclusieve ananasteelt. Het staatshoofd onderstreepte met zijn aanwezigheid het belang dat de regering hecht aan de ontwikkeling van onder andere landbouw het binnenland.

Het project in Matta is onderdeel van het bredere FAO ASTA-programma (Agrifood System Transformation Accelerator), een initiatief in samenwerking met internationale organisaties. Doel van het programma is het versterken van de ananasketen in Suriname, met specifieke ondersteuning voor

inheemse en tribale boeren via een digitaal platform. De Horticulture Innovation Hub richt zich primair op inheemse dorpen vanwege bodemgeschiktheid, maar is ook actief in gebieden zoals Marowijne en Brokopondo. Een doelstelling van de Hub is de oprichting van vijf moderne verwerkingsfabrieken op kleine en middelgrote schaal. In 2024 zijn ruim 2200 ananasplanten geplant in Matta.

President Santokhi toonde zich verder onder de indruk van de samenwerking tussen lokale gemeenschappen, overheid en internationale partners, en sprak zijn waardering uit voor alle betrokkenen. Ook onderstreepte hij vooral het belang van de traditionele manier van ananasteelt als basis voor vergaande vernieuwingen. Het staatshoofd

merkte op dat dit project een aanzienlijke bijdrage kan leveren in het dorp. “Met dit project kun je meer gaan verdienen. Je dorp en kinderen gaan vooruit”, aldus president Santokhi. Minister Parmanand Siewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) riep op om klimaatverandering in acht te nemen en onderstreepte het belang van landbouwgewassen die eenvoudig en betaalbaar te telen zijn, waarvan ananas één is.

Volgens HUB-manager Swami Girdhari, hebben kennisoverdracht en technische ondersteuning aan boeren een sleutelrol. De HUB moderniseert de traditionele ananasteelt met technieken zoals kunstmatige bloemvorming, wat zorgt voor hogere producties en betere kwaliteit. Het project streeft ernaar Suriname tegen 2030 te positioneren als exporteur van hoogwaardige ananasproducten naar internationale markten. De voorbereidingen begonnen in 2018, met uitvoering tussen 2022 en 2025.

De financiering komt uit het SDG-fonds van de Verenigde Naties en het project draagt direct bij aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Directeur Elizabeth Bradley van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) benadrukte de rol van het ministerie. “Wij zijn de brug tussen het werk hier en de steun van buiten. Zonder de bruggenbouwers, BIBIS, zouden de kansen uit het buitenland buiten bereik zijn”, gaf ze aan. Ze voegde ook eraan toe dat bijzondere aandacht uitgaat naar de jongeren om hen het belang en voordeel van landbouw in te laten zien, en het als toekomst te beschouwen.

| cds | Door: Redactie