• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Medische hulpmissie Amerikaanse luchtmacht in Suriname beëindigd

| dagblad suriname | Door: Redactie

De Amerikaanse Twaalfde Luchtmacht (Air Forces Southern) heeft woensdag 28 februari haar tweede missie van het Lesser Antilles Medical Assistance Team, LAMAT, in Suriname voltooid.

Tweeënveertig actieve dienst- en reservepersoneel van de Amerikaanse luchtmacht is ingebed bij Surinaamse militaire en civiele medische instellingen in een poging om samen te werken en vaardigheden aan te scherpen door middel van wederzijdse training en opleiding, met als bijkomend en cruciaal voordeel het bieden van de benodigde zorg aan patiënten.

“Ieder van jullie heeft bijgedragen aan de gezondheid van het Surinaamse volk”, zegt Lindy Liauw Kie Fa, medisch directrice van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. “Of het

nu rechtstreeks in nauw contact met hen is, letterlijk hands-on, of indirect door het bedienen van onze apparatuur, het helpen met de logistiek om voorraden naar de gebieden te krijgen die ze nodig hebben, of door het uitwisselen van ervaringen door middel van trainingen en educatieve sessies.”

Zo’n 1.500 patiënten in twee weken behandeld

Tijdens de bijna twee weken durende operatie, gesteund door het Amerikaanse Southern Command, behandelden medici van de luchtmacht ongeveer 1.500 patiënten. De missie werd afgesloten met in totaal 500 tandartsbezoeken, 131 ontmoetingen op de spoedeisende hulp, 320 optometriebezoeken en 159 uur onderwijs, onderlinge discussies en seminars.

Kolonel Brian Neese

van de Amerikaanse Luchtmacht, algemeen chirurg van AFSOUTH, beschreef LAMAT als een gerealiseerde droom. “Als ik nu in deze kamer rondkijk, zie ik echt vrienden’, zei Neese tijdens de slotceremonie van de missie. “Zeker, ons hart ligt hier in Suriname en we danken jullie allemaal voor het feit dat jullie ons hebben.”

Om de continuïteit van de zorg te helpen garanderen, lang nadat de missie is geëindigd, werd extra aandacht besteed aan het repareren van bestaande medische apparatuur en de levering van benodigdheden, ter waarde van $ 250.000.

“Steun geeft verlichting”

“Onze gezondheidszorgwerkers zijn elke dag in hun werk creatief en proberen onze mensen te ondersteunen en te helpen bij het geven van de beste zorg met de beschikbare middelen”, legt Amar Ramadhin, Surinaamse minister van Volksgezondheid, uit. “Maar ondanks deze uitdagingen geeft uw steun ons verlichting.”

“Op basis van de ervaringen die we hier de afgelopen tien dagen allemaal hebben gecreëerd, denk ik dat het geen droom is, maar dat deze werkelijkheid kan worden.”

De Amerikaanse ambassadeur in Suriname, Robert Faucher, sprak zowel in het Nederlands als het Engels en prees het succes van LAMAT in de regio en beloofde de voortzetting ervan. “We gaan het succes van dit jaar niet alleen herhalen, we gaan het overtreffen in de volgende missies.”

| dagblad suriname | Door: Redactie