Leerkrachten trainen over autisme is een dringende noodzaak
| dagblad suriname | Door: Redactie
Op 15 mei hield de Stichting Father and Mother Figure Suriname een succesvolle training over autisme voor 22 leerkrachten. De leerkrachten kregen een ‘eye-opening’ training, waardoor ze hun rol als leerkracht nog beter kunnen vervullen. Ze leerden autisme herkennen en begrijpen, en hoe ze op de juiste manier kunnen omgaan met leerlingen binnen het autistisch spectrum.
Dagblad Suriname sprak met de oprichter en voorzitter van de stichting, Henk Redmond, die aangaf dat dit project voortkwam uit verzoeken van twee scholen, namelijk een GLO-school en een VOJ-school. In totaal hebben zij 22 leerkrachten meer kennis over autisme bijgebracht.
Doel training en aangeleerde tools
Het
Uitdagingen leerlingen met autisme
Op de
Merkbare veranderingen
Sinds de training zijn er merkbare veranderingen in de benadering van de leerkrachten naar leerlingen met autisme. Veel leerkrachten hebben dankzij de workshop een eye-opener ervaren, aldus de voorzitter van de stichting. Het bewustzijn van de getrainde leerkrachten over de typische kenmerken van autisme is aanzienlijk vergroot, waardoor ze nu beter in staat zijn om kinderen te signaleren die mogelijk autistische kenmerken vertonen.
Verwachte voordelen
Volgens Henk Redmond is een van de verwachte voordelen van deze training, dat kinderen met autisme zich niet langer alleen zullen voelen en daadwerkelijk onderdeel worden van de samenleving. “Ze zullen zich begrepen voelen door zowel de leerkrachten als hun medeleerlingen, waardoor ze kunnen excelleren in waar ze goed in zijn”, aldus de heer Redmond.
De rol van de school
Scholen en onderwijsinstanties kunnen de implementatie van soortgelijke trainingsprogramma’s ondersteunen, door gespecialiseerde remedial teachers (RT-ers) en gespecialiseerde autisme-coaches op de scholen aan te stellen.
De rol van de ouders
Ouders en verzorgers spelen, samen met leerkrachten die getraind zijn in het begrijpen van leerlingen met autisme, een cruciale rol. Een leerkracht die gespecialiseerd is in autisme kan waardevolle kennis delen met ervaringsdeskundige ouders of verzorgers, en omgekeerd. Deze wederzijdse kennisoverdracht stelt hen in staat om het kind met autisme gerichter en effectiever te begeleiden, aldus de voorzitter van de Stichting Father and Mother Figure (FMF).
SD
| dagblad suriname | Door: Redactie