• maandag 28 April 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname
President Chandrikapersad Santokhi (l) had op 16 september 2022 een ontmoeting met de IMF-directeur Kristalina Georgieva. [Foto: CDS

Suriname voert overleg met IMF over nieuw steunprogramma

| snc.com | Door: Redactie

De Surinaamse regering is in gesprek met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een mogelijk tweede steunprogramma. Dit overleg volgt op de afloop van een eerder akkoord van 688 miljoen Amerikaanse dollar in maart, aldus minister van Financiën en Planning Stanley Raghoebarsing tijdens de voorjaarsvergaderingen van het IMF en de Wereldbank in Washington D.C., meldt Bloomberg.

foto: President Chandrikapersad Santokhi (l) had op 16 september 2022 een ontmoeting met de IMF-directeur Kristalina Georgieva. [Foto: CDS

Volgens Raghoebarsing heeft het eerdere programma geleid tot beter bestuur, schuldverlaging en herstel van internationaal vertrouwen. Toch bleek het onvoldoende om Suriname op een duurzaam groeipad te zetten.

"We hebben een vervolgprogramma nodig dat flexibel is, maatwerk biedt en breed gedragen wordt door de bevolking," zei de minister. Hij onderstreepte dat de samenwerking met het IMF, ongeacht de uitslag van de verkiezingen in mei, essentieel blijft.

De gesprekken vinden plaats op een moment dat Suriname zich opmaakt om een belangrijke speler in de energiesector te worden. De eerste commerciële olieproductie staat gepland voor 2028 en zou het land naar verwachting zo'n 26 miljard dollar opleveren. Tot die tijd blijft het economische beleid van de nieuwe regering onder nauwlettend toezicht van de markt.

Het IMF verwacht dat de Surinaamse economie, die

momenteel ongeveer 4,5 miljard dollar bedraagt, in 2025 met 3,2% zal groeien, na een verwachte groei van 3% in 2024. Ondanks deze vooruitzichten blijft armoede een uitdaging: naar schatting leeft 17,5% van de bevolking onder de armoedegrens.

Tijdens het vorige programma heeft Suriname ingrijpende hervormingen doorgevoerd, waaronder schuldherstructureringen, een verlaging van de schuldquote van 148% naar 88% van het bbp, streng monetair beleid, herstructurering van staatsbedrijven en versterking van antiwitwasmaatregelen. De toekomstige olie-inkomsten zullen via een aangepast staatsinvesteringsfonds worden veiliggesteld voor de volgende generaties.

De regering erkent dat de hervormingen zwaar hebben gewogen op de bevolking. Raghoebarsing benadrukte daarom dat een eventueel nieuw programma "soepeler" zal zijn, met als doel breder draagvlak te creëren en hervormingsmoeheid tegen te gaan.

| snc.com | Door: Redactie