• maandag 25 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Kwestie padieprijs op bord van president

| dagblad suriname | Door: Redactie

De kwestie van de padieopkoopprijs ligt nu op het bord van president Chandrikapersad Santokhi. Het afgelopen weekend hebben padieboeren en padieopkopers elkaar weer niet kunnen vinden om de opkoopprijs van padie. De padieoogst is al begonnen. 

Tijdens een vergadering van het Platform Rijstsector afgelopen zaterdag in Nickerie hebben partijen hun laatste voorstellen op tafel gelegd. Padieopkopers en –verwerkers bieden een opkoopprijs aan variërend van SRD 750 tot SRD 770 per baal van 79 kilogram. Zij baseren hun bod op de kwaliteit van de padie.

Die zou naar hun oordeel een laag pelrendement hebben. Padieboeren, vertegenwoordigd door de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), komen

op een opkoopprijs van SRD 1.482 voor een baal. Zij baseren hun prijscalculatie op een oogstopbrengst van 55 balen per hectare.

Op de bespreking van het Platform Rijstsector waren ook aanwezig vertegenwoordigers van de waterschappen. Ook die zijn met een voorstel padieopkoopprijs gekomen. Zij stellen een opkoopprijs voor van SRD 1.004 voor een baal. Het is onduidelijk op grond waarvan de waterschappen tot hun prijscalculatie zijn gekomen.

De verschillende voorstellen padieopkoopprijzen worden nu richting president Santokhi gestuurd. Die zal zich erover buigen en een besluit nemen. 

Ondersteuning boeren

Uit kringen rond de padieproducenten wordt gehoopt dat de president een zodanig besluit zal nemen, dat

een ondersteuning voor hun betekent. Padieboeren hebben dit seizoen, evenals de voorgaande seizoenen, te kampen gehad met ernstige problemen. 

Deze keer hadden zij met ernstige watertekorten te maken die de inzaai bemoeilijkten. Boeren hebben waterpompen moeten inzetten om hun arealen te bevloeien. Dit bracht veel brandstofkosten met zich mee  Ook had de padieaanplant dit seizoen anders dan normaal te veel last gehad van zaadwantsen. Die wordem in de volksmond Gandhi-insecten genoemd.

De oogstopbrengsten per hectare en de kwaliteit van de padie zijn mede hierdoor heel laag. De positie van de padieopkopers en -verwerkers met betrekking tot de opkoopprijs is glashelder. De prijs die zij aanbieden heeft alles te maken met de kwaliteit van de padie en de mogelijkheden voor afzet (lokaal en export) van rijst. Indien boeren een hogere prijs verlangen moeten ze het verschil bij de overheid gaan halen, zo luidt hun redenering.

SS

| dagblad suriname | Door: Redactie