IMF overduidelijk: Twee eisen voor volgende tranche
| starnieuws | Door: Redactie
De begroting is totaal niet in balans. Er wordt veel meer uitgegeven dan is begroot. De rode lijn laat zien hoe de uitgaven ontsporen.
De staatsbegroting is enorm ontspoord. Er is een gat ontstaan van SRD 1,8 miljard dat gedicht moet worden. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft twee voorwaarden gesteld voordat de 7e tranche wordt goedgekeurd. De eerste prior action is dat de subsidie aan de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) drastisch wordt verminderd.
De EBS moet de verhoogde tarieven overmaken naar de Staatskas. De tweede eis is dat er een plan moet komen voor de schuldaflossing van de Staat aan
De IMF Staf-missie onder leiding van Ana Guscina, minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning en gouvernor Maurice Roemer hebben donderdag een persconferentie belegd. Daar is de ernst van de situatie benadrukt. Guscina zei dat het positief is dat er macro-economische stabiliteit is, de inflatie behoorlijk aan het dalen is en de koers stabiel is.
Waar het niet goed mee gaat is de staatsbegroting. De begrote inkomsten
Guscina waarschuwt voor het geven van hoge percentages voor loonsverhoging. De regering is aan het onderhandelen met vakbonden, waarbij zelfs een eis van 50% verhoging op tafel ligt. Hervorming van het ambtenarenapparaat is noodzakelijk om degenen die werkelijk het werk doen beter te kunnen betalen.
Voorkomen moet worden dat de inflatie weer aangewakkerd wordt en de economische stabiliteit in gevaar wordt gebracht. Benadrukt wordt dat vakbonden niet teveel verhoging moeten vragen, want de gevolgen zullen voor iedereen zijn. Ook is er gehamerd op dat begrotingsdiscipline niet iets is van het ministerie van Financiën & Planning alleen. Alle departementen moeten ervoor zorgen dat ze binnen hun begroting blijven.
Raghoebarsing voerde aan dat als voor vuilophaal SRD 17 miljoen per maand is begroot, mag deze niet oplopen naar SRD 30 miljoen. Als voor het Staatsziekenfonds SRD 250 miljoen is opgebracht, kan het niet ineens SRD 270 miljoen zijn. De minister voerde aan dat er teveel subsidie gaat naar EBS.
Staatsolie heeft over de eerste helft van dit jaar US$ 60 miljoen dividend betaald. Dit is rechtstreeks gegaan naar EBS. Daarbovenop heeft Financiën nog US$ 10 miljoen moeten bijbetalen. Met EBS is afgesproken dat deze subsidie via dividend doorgaat, maar de verhoogde tarieven moeten terugvloeien naar de Staat. Daar is nog een achterstand in het inlopen maar er wordt hard aan gewerkt om de betalingen sneller te laten plaatsvinden.
| starnieuws | Door: Redactie