GUYANA’S GAS-TO-ENERGY PROJECT | EEN AMBITIEUZE INVESTERING MET FORSE KOSTEN
| united news | Door: Redactie
Bron: Kaieteur News.
Vanaf 1 mei 2031 begint Guyana met de terugbetaling van een lening van 527 miljoen Amerikaanse dollar aan de United States Export-Import (EXIM) Bank.
Deze lening, goedgekeurd op 26 december 2024, is bedoeld om de kosten te dekken van het ambitieuze Gas-to-Energy (GTE) project, dat een aardgasgestookte elektriciteitscentrale en een fabriek voor aardgasvloeistoffen omvat. Over een looptijd van 15 jaar zal Guyana in totaal 843,2 miljoen dollar betalen, inclusief 316,2 miljoen dollar aan rente.
Vicepresident Bharrat Jagdeo onthulde tijdens een persconferentie dat de lening een vaste rentevoet van 4% kent, met aflossingen in 30 halfjaarlijkse termijnen. De eerste betaling is
Het GTE-project omvat naast de energiecentrale ook een 12-inch gaspijpleiding, aangelegd door ExxonMobil Guyana Limited, de exploitant van het Stabroek-blok. Exxon schat dat deze pijpleiding ongeveer 1 miljard dollar zal kosten. Hoewel de exacte voorwaarden voor de terugbetaling aan de pijpleidingaannemer niet openbaar zijn, verklaarde Jagdeo eerder dat Guyana de kosten van het project zal dekken door het gas dat via de pijpleiding wordt geleverd, af te
Uit een audit van ExxonMobil’s kosten over de periode 2018-2020 blijkt echter dat uitgaven gerelateerd aan de pijpleiding zijn opgenomen in Exxon’s kostenhersteloverzichten. Dit betekent dat de aannemer investeringen terugwint door middel van Guyana’s olieopbrengsten. Deze uitgaven omvatten onder meer bodem- en luchtonderzoeken, aanlegstudies en arbeidskosten.
Ondanks herhaalde verzoeken van de oppositie en andere belanghebbenden heeft de regering de volledige projectovereenkomsten voor het GTE-initiatief nog niet openbaar gemaakt. Dit gebrek aan transparantie heeft geleid tot onzekerheid over cruciale details zoals kostenherstel en langetermijnimpact op de economie.
Hoewel het project wordt gepresenteerd als een sleutel tot Guyana’s energieonafhankelijkheid en economische groei, blijven zorgen bestaan over de financiële lasten en de verdeling van opbrengsten. Het ontbreken van duidelijke informatie benadrukt de noodzaak voor meer openheid in een project van deze omvang en nationale betekenis.
REGIO
| united news | Door: Redactie