• vrijdag 17 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA VERVALT VERDER IN ARMOEDE ONDANKS OLIEPRODUCTIE

| united news | Door: Redactie

Bron: Kaieteur Nieuws

…Hulp zal afnemen omdat het land nu gerangschikt staat onder de hoge inkomens landen – Food For The Poor

Acht jaar geleden, toen het Amerikaanse multinationale olieconglomeraat ExxonMobil de ontdekking van olie in de territoriale wateren van Guyana aankondigde, dacht het land dat het tij was gekeerd en dat vooral het leven van de armste burgers zou veranderen.

Niemand kan betwisten dat het enige tijd zou duren voordat de rijkdom de meest behoeftigen in het land zou bereiken, maar de populaire vraag is nu ‘hoe snel’ dit zou gebeuren. Terwijl de ene kant van de politieke verdeeldheid gelooft in geldoverdrachten om de

bevolking van het land omhoog te helpen, is de andere kant onvermurwbaar van mening dat er geïnvesteerd moet worden in de gezondheidszorg, het onderwijs en de infrastructuur om de levenskwaliteit van de Guyanesen te verbeteren. Ondertussen blijven burgers echter klagen over de dagelijkse ontberingen, vooral wat betreft de kosten van levensonderhoud in het land.

Dit jaar keurde de Nationale Assemblee 5 miljard Guyanese dollars goed om de crisis rond de kosten van levensonderhoud te verlichten, maar afgelopen donderdag onthulde vicepresident Bharrat Jagdeo dat de toewijzing nog niet is voldaan.

Nu de inkomsten naar het Natural Resource Fund (NRF) of de olierekening stromen, vinden

sommige delen van de samenleving dat Guyanesen meer moeten profiteren van hun nationale rijkdommen.

In 2022 gebruikte de regering voor het eerst een deel van de olie-inkomsten om de nationale begroting te financieren. Zo’n US$ 607,6 miljoen werd overgemaakt naar de nationale schatkist om te worden uitgegeven. Dit jaar werd nog eens US$1 miljard goedgekeurd om de ontwikkelingsagenda van de staat aan te vullen; maar ondanks het begin van de besteding van de olie-inkomsten, zien niet-gouvernementele organisaties zoals Food For The Poor nog steeds een grote behoefte aan voedsel en andere basisbenodigdheden onder verarmde Guyanesen.

FFTP is misschien wel de grootste donororganisatie in Guyana en helpt elk jaar duizenden burgers in het hele land door middel van distributie en meer recentelijk duurzame ontwikkelingsprojecten om de dorpelingen in het achterland te helpen in hun levensonderhoud te voorzien.

Chief Executive Officer (CEO) van FTTP Guyana Inc., Kent Vincent, vertelde eerder deze week in een interview aan Kaieteur News dat de regering opmerkelijke inspanningen heeft geleverd om wegen, bruggen en huisvesting te verbeteren, maar dat de behoefte aan voedsel en andere basisproducten in sommige gevallen noodzakelijk is. De CEO werd specifiek gevraagd of hij een verschuiving in het armoedeniveau van het land heeft waargenomen sinds de olieproductie in 2019 is begonnen.

Kent Vincent: “We kunnen niet bevestigen dat de armoedeniveaus zijn gedaald. We hebben geen statistieken om dat te kunnen zeggen, maar we zijn ons bewust van de grotere nood in de binnenlanden, we hebben de behoeften hier in de makkelijk bereikbare gebieden niet verwaarloosd, maar we gaan wat meer naar de binnenlanden waar de nood op dit moment het grootst is.”

De FFTP-directeur heeft goede hoop dat in de komende vijf jaar de levensomstandigheden van de arme bevolking in Guyana ten goede zullen veranderen. maar hij gaf ook aan: “Ik kan niet bevestigen of er een grote verandering op komst is.” Volgens de CEO biedt FFTP nog steeds alle hulp die het kan bieden, omdat het heeft waargenomen dat er investeringen gepleegd worden, om de infrastructuur van het land te verbeteren. Hij merkte op dat er weliswaar vooruitgang wordt geboekt om de toegang tot huisvesting te verbeteren, maar dat dit nog steeds een uitdaging vormt voor de bevolking die diep verarmd is. Dit is zo omdat deze groep nog steeds problemen ondervindt wanneer ze toegang proberen te krijgen tot een lening om bijvoorbeeld met de bouw te beginnen.

De organisatie heeft hulp geboden om betaalbare huizen te bouwen voor gezinnen die al een stuk grond bezitten, zei de CEO, terwijl hij opmerkte dat er in het hele land nog veel gezinnen zijn die op het punt van instorten staan, omdat ze zich geen grond kunnen veroorloven. “We zien infrastructuur, huisvesting enzovoort en de overheid werkt aan andere voorzieningen, maar we werken nog steeds met mensen die naar ons toekomen in de gemeenschappen die we bedienen en de migrantengemeenschap is ook aan het groeien, dus ook daar is de behoefte heel groot,” vertelde Vincent.

Hulp verminderen

Eerder deze maand heeft de Wereldbank Guyana geclassificeerd als een hoog-inkomensland, als gevolg van de bloeiende oliesector.

De index voor het bruto nationaal inkomen (BNI) van de Wereldbank voor 2022 heeft betrekking op het boekjaar 2024 (1 juli 2023 – 30 juni 2024). Volgens de instelling “is de grote stijging van het Atlas BNI per hoofd van de bevolking in Guyana te danken aan de toenemende olie- en gasproductie, die in 2022 meer dan verdubbelde.

De nominale stijging werd verder versterkt door hogere olie- en gasprijzen, en ondanks sterke stijgingen in de uitstroom van primair inkomen naar het buitenland, steeg het nominale BNI van Guyana met 86,2 procent, wat leidde tot een stijging van 60 procent in het Atlas BNI per hoofd van de bevolking.”

Vincent zei dat hij gelooft dat Guyana nu meer dan ooit de steun van het bedrijfsleven nodig heeft om mensen in nood te helpen.

Hij wees erop dat de meeste projecten van FFTP worden gefinancierd door buitenlandse donoren. “FFTP Inc. is gevestigd in Florida, maar het zal nu wat moeilijker voor ze worden om die fondsen te werven voor Guyana, dat wordt beschouwd als een land met een hoog inkomen,” merkte de CEO op.
Hij voegde eraan toe: “Als mensen Guyana googelen en deze nieuwe status zien, zullen ze twijfelen aan onze behoefte voor fondsen en het in plaats daarvan naar andere landen sturen die het misschien harder nodig hebben.

FTP Inc. werkt in meer dan 17 landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

UNITEDNEWS| REGIO


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie