• maandag 22 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GOOGLE LANCEERT GEMINI – EEN NIEUW KRACHTIG AI-MODEL DAT BETER IS DAN GPT-4

| united news | Door: Redactie

Foto: Google ‘s Gemini AI | Auteur: Sebastiaan van den Akker | Bron: hardware.info

Google heeft afgelopen woensdag Gemini gelanceerd, een nieuw multimodaal AI-model dat moet concurreren met OpenAI’s GPT-4. Het bedrijf beweert dat hun grootste model krachtiger is, waardoor het 30 van de 32 academische benchmarks overschrijdt die worden gebruikt in het meten van onderzoek en ontwikkeling van grote taalmodellen.

Het is de vervanger van het PaLM 2-model, dat eerder de krachtbron achter Google Bard was. Google Bard draait nu op een speciaal afgestemde Engelse versie van Gemini Pro, die beschikbaar is in 170 landen – waaronder ook Nederland.

Gemini is een multimodale AI,

wat betekent dat het input kan krijgen van zowel tekst, code, afbeeldingen en zelfs audio. Volgens Google kan Gemini 1.0 complexe problemen oplossen door het vermogen om duizend documenten in te zien, te filteren en begrijpelijk te maken.

Dit moet helpen bij het beschikbaar maken van informatie op digitale snelheid in verschillende velden, van wetenschap tot financiën. Gemini komt in drie formaten: Gemini Ultra, Pro en Nano. De eerste twee draaien in het datacenter, waarvan het Pro-model beschikbaar is via Google Bard. De Nano-variant draait op kleinere apparaten, zoals Google’s Pixel 8 Pro.

Op basis van de gedeelde benchmarks lijkt Gemini Ultra

beter te presteren dan bijvoorbeeld GPT-4. Er zijn echter vragen gerezen over de eerlijkheid van de tests als dezelfde dataset wordt gebruikt die het AI-model al kent. Wat betreft de eindgebruiker, voor iemand die een simpele vraag stelt aan Bard of ChatGPT, zal waarschijnlijk weinig verschil merken. Maar, zoals Ars Technica opmerkte, als je een foto neemt van je kapotte fiets en het AI-model kan je vertellen hoe je de fiets moet repareren, dan wordt het pas echt interessant. En voor zover wij weten doen beide modellen dat nog niet.

Volgens Google is de Pro-versie van Gemini nu beschikbaar via de website en wordt deze gefaseerd uitgebracht. Gemini wordt ook geïntegreerd in de Google Pixel Pro en in Search, Ads, Chrome en Duet AI. Vanaf 13 december kunnen ontwikkelaars ook aan de slag met Gemini Pro via de API in Google AI Studio of Google Cloud Vertex AI.

TECH

| united news | Door: Redactie